LA COLEGIUL AGRICOL “TRAIAN SĂVULESCU” DIN TG.-MUREȘ, “ZIUA ȘTAFETEI”

Distribuie pe:

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional, prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația “Terre des hommes” desfășoară campania “Ziua Ștafetei - Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro), prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

“Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate, deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi, va fi realitatea lor de mai târziu - este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației “Terre des hommes”.

Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor a fost marcată la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș, prin participarea la cea de-a V-a ediție a “Zilei Ștafetei”, inițiată de Fundația “Terre des hommes” și implementată la nivel național. În cadrul acesteia, adulții predau ștafeta propriilor meserii, unor copii și tineri dornici să le învețe.

Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș a selectat, în calitate de coordonator local al campaniei, 50 de liceeni, cu vârste între 14-17 ani, care vor prelua ștafeta profesiilor de brutari și patiseri, mergând la brutăria Eldi din Agrișteu, comuna Bălăușeri.

În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii le-au prezentat tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le, totodată, șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora.

Elevii instituției de învățământ târgumureșene au fost însoțiți de director adjunct prof. dr. ec. Cozma Matei Diana Elena, prof. ec. Chețan Adriana, prof. ec. Feher Cristina și prof. Bloj Emil.

Programe și proiecte pentru a proteja copiii aflați în nevoie

Fundația “Terre des hommes” (Tdh) este o organizație neguvernamentală din Elveția, ce dezvoltă programe și proiecte în peste 38 de țări pentru a proteja copiii aflați în nevoie. În România, “Terre des hommes” a avut o prezență neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, în fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai activităților implementate de către Tdh în domenii precum consolidarea sistemelor de protecție a copilului și justiției juvenile; protecția copiilor afectați de migrație și prevenirea traficului de persoane, precum și incluziunea socială a persoanelor de etnie rromă și a altor minorități.

Recent, în urma unei analize conduse de rețeaua globală Keeping Children Safe, “Terre des hommes” a primit cea mai înaltă recunoaștere - Nivel 1 de certificare - pentru modul în care asigură protejarea copiilor în situații de risc, aflăm de la prof. Crăciun Melinda.

Lasă un comentariu