PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE, SE RESTITUIE DONAȚIILE PENTRU „CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI"!

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat, în ședința din 21 noiembrie 2018, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 117/2017 privind restituirea donațiilor pentru achiziționarea operei de artă „Cumințenia Pământului", sculptură a celebrului Constantin Brâncuși.

„Sumele de bani colectate potrivit prevederilor OUG nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național mobil, clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural național mobil, cu completările ulterioare, respinsă prin Legea nr. 19/2017, se restituie donatorilor, integral, din contul de disponibilități deschis la Trezoreria Statului și (sau) din conturile deschise la instituțiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condițiile, termenele și conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Costurile aferente restituirii sumelor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale", se arată în actul normativ adoptat de Camera Deputaților.

Reamintim că, în anul 2016, s-au strâns peste un milion de euro, de la peste 100.000 de donatori, pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși. În cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale, lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvernul Cioloș și Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de șase milioane de euro.

Prețul pentru achiziția operei lui Brâncuși „Cumințenia Pământului", negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloș și actualii proprietari ai sculpturii, moștenitorii inginerului Gheorghe Romașcu, era de 11 milioane de euro.

Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de șase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacția nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnați celor care au făcut donații pentru opera de artă, până la sfârșitul acestui an (2018). 

Lasă un comentariu