Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga, citați de descopera.ro, au constatat că persoanele care sunt hărțuite sau sunt supuse violențelor la locul de muncă, prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a problemelor asociate inimii, creierului și vaselor de sânge.
„În cadrul studiului nostru, am analizat datele a 79.201 de muncitori, bărbați și femei, din Danemarca și Suedia, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care nu aveau un istoric al afecțiunilor cardiovasculare.
Persoanele au participat la trei studii desfășurate între anii 1995 și 2011 și au fost urmărite până în prezent. Atunci când au ales să participe la studiu, indivizii au fost întrebați despre violența verbală sau fizică de la locul de muncă și cât de des avea loc aceasta, iar informațiile privind afecțiunile cardiovasculare, decesele și afecțiuni ale vaselor de sânge de la nivelul creierului au fost furnizate de registrele naționale.
În calcul, am luat și factori precum indicele de masă corporală, consumul de alcool, afecțiunile mintale și afecțiunile preexistente. 19% dintre participanți au afirmat că au fost agresați la locul de muncă. După ce am luat în considerare vârsta, țara în care s-au născut și statutul marital, am determinat că riscul bolilor cardiovasculare era cu 25 - 59% mai mare.
Cu cât cazurile de agresiune erau mai dese, cu atât riscul bolilor creștea. Efectul agresiunii la locul de muncă și incidența bolilor cardiovasculare pot fi comparate cu alți factori de risc, cum ar fi diabetul sau consumul de alcool.
Dacă ar exista o cauză-efect a violenței la locul de muncă și afecțiunile cardiovasculare, atunci îndepărtarea acestui factor ar scădea cazurile de afecțiuni cardiovasculare cu 5%, iar eradicarea acestor evenimente ar duce la evitarea în proporție de 3% a tuturor cazurilor asociate", explică experții danezi.