„UNIRE-N CUGET ȘI-N SIMȚIRI"

Distribuie pe:

„Adunarea de la Alba Iulia va rămâne de-a pururea piatra de hotar a istoriei române și va reprezenta, din veci în veci, simbolul biruinței noastre definitive. Ea a fost rezultatul logic al evoluției istorice, fructul luptelor de emancipare a poporului românesc și triumful strălucit al ideilor generoase pentru care s-a vărsat cu atâta prisosință sângele scump al fraților noștri." (Silviu Dragomir)

„Când un neam întreg gândește cu un singur gând și inimile a milioane de oameni palpită de o singură simțire - oare, este putere omenească care să-i stea împotrivă? Chiar de-ar fi o astfel de putere vrăjmășească, înaintea voinței suverane a milioane de suflete înfrățite într-un cuget și o simțire trebuie să se închine. " (Nicolae Iorga)

„Dacă pământul poate fi hotărnicit cu granițe, sufletului nu i se poate pune nicio stavilă! Dacă mai avem frați necuprinși în hotarele pământului românesc, să nu uităm că acești frați pot fi cuprinși în nemărginita dragoste a sufletului românesc! Noul ideal național, sub drapelul căruia trebuie să se mobilizeze toată simțirea cea bună a neamului nostru este: Lupta pentru unitatea sufletească și culturală a Românilor de pretutindeni! La luptă, dar, pentru împlinirea acestui sfânt ideal!" (I. Popescu-Băjenaru)

„Dar vă întreb, fraților, care sunteți toți moldoveni, cum ne lăsați pe noi, moldovenii, cei ce suntem rupți din această Basarabie, să trăim pe celălalt mal al Nistrului? Noi rămânem ca șoarecele în gura motanului? Dar să știți că, de ne veți uita, noi vom săpa malul Nistrului și vom îndrepta apa dincolo de pământurile noastre! Mai bine să-și schimbe râul cursul, decât să rămânem noi rupți unii de alții." (Toma Jalbă, în Congresul ostășesc revoluționar de la Chișinău, 20 octombrie 1917)

„E necesară o cârmuire conștientă, unitară și specifică. Datoria noastră este să fondăm statul național, dacă nu vrem să fim acoperiți de disprețul lumii civilizate. Cu atât mai mult avem dreptul să prețuim unirea, cu cât știm sigur, că aici a fost leagănul românismului." (Iuliu Maniu)

„Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă." (Ioan Rațiu)

„Fii om, fii drept, și recunoaște că, pe deasupra ambițiilor, intrigilor și urilor, este Patria, este veșnicia neamului, și că acolo trebuie să ne întâlnim totdeauna, chiar dacă nu ne înțelegem de fiecare dată." (Ion Antonescu)

„Istoria românilor ne arată că unirea a fost totdeauna țelul cel mai dorit al lor. Ori de câte ori viitorul a surâs României, fiii ei nu au lipsit de la a aspira către unire." (Ion Ghica)

„În dimineața zilei de 1 Decembrie, orașul Alba Iulia, de la gară până în vârful cetății, era ticsit de mulțime. Și tot mai veneau trenuri încărcate cu țărani și șoselele erau împestrițate de căruțe, călăreți și pietoni. În fruntea fiecărui grup erau drapelele naționale tricolore. Nici nu-ți puteai închipui că, în aceste zile de încheiere a războiului și a unei epoci de persecuție a tot ce era românesc, au putut răsări, ca din pământ, atâtea flamure tricolore românești. Dar însuflețirea omenească ce nu poate crea?" (Tiron Albani)

„Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit." (Florin Constantiniu)

Moldova, Transilvania și Muntenia nu există pe fața pământului. Există o singură Românie: există un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul. (Bogdan Petriceicu Hașdeu)

O națiune, oricare, este suflet și conștiință. Sufletul dat prin actul de naștere, conștiința dobândită de istoria ce și-o făurește orice popor prin afirmația sa în lumea neamurilor de pe pământ. Națiunea este o celulă a civilizației și a culturii, amândouă îmbinate, sinteza posibilităților de progres uman. (Vasile Goldiș)

Patria, această ființă ideală, pe care locuitorii ei sunt gata a o apăra cu viața, este identitatea intereselor, ideilor, pasiunilor ce-i strânge și-i unește în apărarea unui bine comun. (Dimitrie Bolintineanu)

Pentru a trăi o viață care ți-a fost dată, ești dator să o meriți atât ca om, cât și ca neam, în fiecare clipă. Mihai Viteazul, în discurs după intrarea triumfală în Alba Iulia (31 octombrie 1599)

Regina Maria! Regina poetă! Cea mai frumoasă Regină din lume! Cea mai îndemânatică și mai înțeleaptă dintre femeile care au avut la un moment dat misiunea de a scrie istoria. Cea mai zbuciumată existență, dar totodată cea mai frumoasă apoteoză: împlinirea visului scump, încălzit la piept și scăldat în lacrimi, de-a valma cu surtucarii și pălmașii acesteia! Toate s-au scris și se vor mai scrie, căci vieți atât de pline de frumos, de năzuință spre ideal, de aprigă încordare spre bine, atât de pătimaș îndrăgite de faptă, nu se vor mai vedea curând. (T.C. Stan)

Români! Unirea este îndeplinită. Naționalitatea Română este întemeiată... Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România! (Alexandru Ioan Cuza)

România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie. (Barbu Ștefănescu Delavrancea)

Tăria și puterea unui popor, vaza sa, politica sa cumpănită, nădejdile sale, prezentul și viitorul său zac în unirea națională… Iubiți-vă și apărați-vă unul pe altul, cunoașteți că sunteți frați și aceasta e naționalitatea. (George Bariț)

Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. (Regina Maria)

Toți românii dintr-o fântână au izvorât și cură. (Constantin Cantacuzino)

Trăiască Moldova! Trăiască Valahia! Dar învrednicească-ne Dumnezeu să putem striga într-o zi: Trăiască România unită!... Suntem milioane de români. Ce ne lipsește ca să ajungem un neam tare? Unirea! Numai unirea! Să trăiască unirea românilor! (Costache Negri)

Ținta noastră, domnilor, socotesc că nu poate fi alta decât unitatea națională a românilor. Unitatea mai întâi în idei și în sentimente, care să aducă apoi, cu vremea, unitatea politică…, să facă un trup politic, o nație românească, un stat de șapte milioane de români. La crearea acestei naționalități, la o reformare socială a românilor, bazată pe sfintele principii ale dreptății și ale egalității, trebuie să țintească toate silințele noastre. Românismul, dar, e steagul nostru, supt dânsul trebuie să chemăm pe toți românii. (Nicolae Iorga)

Unirea biruiește pe cel mai tare dușman. (proverbe românești)

Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp. (Alexandru Ioan Cuza)

Unirea este actul energic al întregii națiuni române. Unirea, Națiunea a făcut-o! (Mihail Kogălniceanu)

Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru; fără dânsa, ce se va clădi, va fi clădit pe nisip. (Dimitrie C. Brătianu)

Unirea tuturor românilor într-un singur regat și într-un nedespărțit stat, este nu numai un ideal sfânt, izvorât din trecutul nostru și din comoara vieții noastre sufletești, ci este și un drept indiscutabil al nostru, în baza ființei noastre unitare. (Iuliu Maniu)

Unirea tuturor românilor într-un singur stat este cea mai firească pretenție a civilizației. (Vasile Goldiș)

Unirea, zic, cea spre fericirea obștii. Căci după aceasta vin toate fericirile; iar făr' de aceasta niciun bine în lume nu să întemeiază; și că în obșteasca fericire va găsi fieșcare și pe a sa, iar în parte străduindu-se, avem destule pilde: că ne-am pierdut slava, starea și cinstea, ajungând și în hula lumii. Unirea spre folosul obștii ne fericește, unirea slăvește, unirea întemeiază tot binele. După aceasta alergând, fraților, să o îmbrățișăm, ca prin fapte să ne cunoaștem că am vrut să slăvim patria. (Dinicu Golescu)

Unitatea României, nu este nici opera unui om, nici a unei provincii, nici a unei generații. Ea este rezultatul luptelor susținute vreme de veacuri de cei mai buni fii ai poporului românesc. Unitatea noastră națională a fost cimentată nu numai de sângele soldaților noștri, dar și de suferințele intelectualilor și scriitorilor care începând din veacul al XV-lea au îndurat pentru ideile lor temnița și deportațiunea. Ei sunt promotorii mișcării și luptelor care au reușit să ajungă în fine la această împlinire demult visată. (Ioan Lupaș)

Uniți-vă cu noi, frați de dincolo de Milcov, peste undele lui vă întindem brațele, dorind cu înfocare a vă da sărutarea frăției și a libertății. Munteanul și moldoveanul sunt toți români, sunt frați, o singură nație; uniți-vă cu noi… Să ne dăm mâna ca niște frați și să ne ajutăm unii pe alții. Uniți, vom fi tari; uniți vom sta împotriva oricărui vrăjmaș al libertății noastre… Vă dăm sărutare de frate. Trăiască libertatea! Trăiască România!

Lasă un comentariu