„NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU!"

Distribuie pe:

- Să reluăm dialogul început săptămâna trecută, prietene Laslo Marius Bogdan! Kizomba este un stil de dans care cucerește tot mai mult teren. Oare de ce? Descrie-l, te rog, pentru cititorii noștri!

- „Nimic fără Dumnezeu" - zice părin-tele Cleopa. O zic mai departe și eu.

Un mic om, și un mare păcătos, Laslo Marius Bogdan, președinte al Asociației Club Sportiv Mureș „Kizomba". Încercăm să reușim să dansăm, dar, o zic încă o dată, NIMIC...

O să vă povestesc însă câte ceva despre acest dans afro-latin, deși nu sunt un mare cunoscător al istoriei acestui dans. Dar am umblat mult, în ultimii ani, în locuri unde am auzit și am trecut prin sita sufletului meu ceea ce am crezut eu de cuviință că este adevărat. Mărturisesc faptul că, în trecut, m-am informat și de pe internet.

Încerc să-l definesc acum prin cuvintele mele.

Kizomba este un gen de dans romantic, dar poate fi rece, în care partenerii sunt ori apropiați (dar decent!), sau puțin depărtați, dar cât de cât se păstrează punctele de contact (măcar la genunchi + brațul drept al băiatului se află pe mijlocul sau spatele fetei, iar mâna stângă a fetei se află pe umărul partenerului). Puncte prin care partenerul transmite femeii semnale ale mișcărilor pe care urmează să le execute. Repet, totul se întâmplă decent, fără nicio altă conotație în afară de dans.

Aici vorbim despre arta de a dansa! Astfel, ei plutesc pe muzică și băiatul creează pe moment (totul se întâmplă spontan!) desenul coregrafic urmând

să-l realizeze împreună cu partenera (amica, mama, iubita, soție, ce o fi..., fiindcă uneori partenerii nu se cunosc. Poate reușesc să se prezinte în timpul dansului, dar rar..., nu au timp, nu prea pot vorbi pentru că se concentrează la dans).

Apropo de MAMĂ (am scris mai sus ceva legat de mama-fiu). Kizomba este dansul tradițional al Angolei (un stat cu limba oficială portugheză), unde acest gen este dansat de multe ori de mamă și fiu împreună, sau tatăl și fiica. Îi respect foarte mult pe oamenii din acele locuri. Au „la degetul mic" acest dans și îl dansează foarte lejer (cum se zice la noi, îl au în sânge) și-l iubesc foarte mult! Felicitări, fraților, aveți o bijuterie de dans! În schimb, noi, românii, avem ale noastre: ÎNVÂRTITA, ALUNELUL, ARDELEANA, BĂTUTA și multe altele. E cam același lucru, oameni buni! E DANS, DANS, DANS. Muzică și DANS.

- Sună tentant...!

- Încă două lucruri despre Kizomba: are ca origini un amestec între alte două stiluri: SEMBA și ZOUK (îmbină viteza și energia emanată din SEMBA, cu mișcările line și blânde ale genului ZOUK (din Brazilia).

Kizomba, în limba lor (a creatorilor), s-ar traducere în românește „petrecere" sau „distracție". Din acest motiv, când îl dansează, toată lumea, indiferent de culoare, vârstă (se poate dansa până la 80-90 ani) sau naționalitate, este fericită... pentru că sărbătorește, se distrează, se relaxează, se simte fericită, împlinită și, nu în ultimul rând, IUBITĂ.

Eu aș traduce altfel KIZOMBA: DRAGOSTE SUFLETEASCĂ ÎNTRE OAMENI. E doar opinia mea, a lui Bogdan, un omuleț.

Dar gata cu vorbăria! Hai la dans! Am auzit că sâmbătă seara va fi organizată, în fosta discotecă a Tineretului - acum îi spune CUBA GROUND -, o petrecere foarte mare, în care se va pune muzică pe toate gusturile, în special muzica afro-latino: Salsa, Bachata, Kizomba (dar și multe altele). Voi încerca să fiu acolo și eu, să mai exersez.

- Mulțumesc pentru invitație, Bogdan!

 

Lasă un comentariu