„NU E PROST CINE MĂNÂNCĂ ȘAPTE PÂINI, CI ACELA CARE I LE DĂ" BUDAPESTA ALOCĂ APROAPE 80 DE MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICĂ A SECUIMII. CUM CONTRIBUIE ROMÂNIA LA CREȘTEREA PIB-ULUI UNGARIEI

Distribuie pe:

Programele de dezvoltare economică din afara granițelor Ungariei vor beneficia, în 2019, de 50 de miliarde de forinți (peste 155 de milioane de euro), sumă din care jumătate va ajunge în secuime, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la Sfântu Gheorghe, Kozma Mónika, director executiv al Fundației Pro Economica, entitatea care va administra programul.

În prima fază, vor fi susținute investițiile mari din agricultură, industria de prelucrare și industria alimentară. Apelul de proiecte va fi publicat până la finele acestui an, după care, în primăvară, va fi publicat un apel dedicat proiectelor de valoare mai mică.

Directorul executiv a precizat că în cadrul apelului de proiecte nu există restricții cu caracter etnic, însă proiectele pot fi depuse numai în limba maghiară. Cu privire la experiențele din cadrul programului-pilot de dezvoltare economică de anul trecut, prin care a fost oferit sprijin fermierilor și întreprinderilor mici din județul Mureș, Kozma a menționat că au fost duse la bun sfârșit 495 de contracte de subvenționare. În programul-pilot, persoanelor fizice și juridice, întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în agricultură le-au fost alocate 22 de milioane de lei, sumă din care 4 milioane de lei au reprezentat TVA, sumă care a rămas statului român. Majoritatea beneficiarilor au achiziționat echipamente agricole. Dintre cele 143 de tractoare cumpărate, 103 au fost fabricate la Reghin.

Agenția MTI, care a difuzat știrea, notează că, potrivit premierului Viktor Orbán, în România programul de dezvoltare economică se desfășoară, în esență, cu acordul națiunii majoritare, iar negocierile politice necesare în acest sens au fost desfășurate de reprezentanții locali ai minorității maghiare. Șeful guvernului de la Budapesta a specificat că nu ar avea sens să se anunțe programe de dezvoltare economică, dacă apoi statul în care trăiesc beneficiarii ar șicana entitățile sprijinite.

Potrivit calculelor, fiecare forint care este cheltuit pe programele de dezvoltare economică de peste hotare, are ca rezultat o creștere de doi forinți la PIB, a adăugat Orbán, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu