DĂRUIND LUMINĂ

Distribuie pe:

Nicicând, Biblioteca Județeană Mureș, Secția pentru copii, nu a fost mai animată, mai plină de viață, de lumină, de curat și de frumos, ca în seara zilei de 22.11.2018, când, aici, a avut loc lansarea frumosului volum de versuri pentru copii „JOCUL DE-A LUMINA", autoare fiind VOICHIȚA ELENA TOMA.

Gazda, doamna bibliotecar SIMONA BLEAHU, a adresat un frumos salut de bun venit autoarei și invitaților ei, care a făcut de-acum o regulă, în sensul că în ultimii ani își lansează aici, în luna noiembrie, câte o carte, amintind auditoriului că de această dată activitatea este dedicată Centenarului Marii Uniri. Apoi, cadrele didactice de la Grădinița cu program prelungit nr. 16 din

Tg.-Mureș, copiii din fosta grupă mare a grădiniței, actualmente elevi în clasă, părinții lor, prietenii, invitații, au trăit pentru două ore în mirifica lume a copilăriei, ascultând poezii spuse de copii, cu gestica specifică vârstei, uneori cu mici poticneli, inerente emoției, cântând cântece și colinde, toate pornite din sufletul lor cel pur și plin de dorință de afirmare, încântându-și astfel lăcrimații părinți care le sorbeau fiecare cuvânt.

În replică, grupul de cadre didactice, întocmit ad hoc din doamnele: TOMA VOICHIȚA, BOER IZABELA, MIRELA UNGUR, SANDA CRIȘAN, ALINA OPRIȘ, acompaniat de chitaristul BOER KAROLY, ne-au încântat auzul cu cântece diverse, creând o atmosferă de mare trăire emoțională pentru noi și pentru copii. Nu s-a lăsat mai prejos nici Grupul folkloric de fete, toate îmbrăcate în frumoase costume populare, de la Colegiul Național „M. Eminescu" din Tg.-Mureș, „Teasc pentru memorie" condus de prof. Ciprian Ciula, care au interpretat vechi și frumoase colinde românești.

A urmat mai apoi prezentarea și comentarea cărții, avându-l ca moderator pe domnul dr. VALENTIN MARICA. Domnia sa, care este și editorul volumului, ne-a mărturisit că a fost încântat de poeziile din această carte, de mesajul ei „lumina cea dătătoare de viață, de căldură sufletească, de frumos, de puritate". Cunoscând-o bine pe autoare, ca și opera acesteia, ne-a destăinuit că urmărește îndeaproape evoluția ei creativă, că în cele 7 volume editate până acum se simte creșterea graduală a talentului, a temelor, a modului în care harul și darul ei este pus în slujba modelării sufletului copiilor.

Prof. CIPRIAN CLAUDIU CIULA, ne-a prezentat un adevărat eseu cuprinzător și edificator având ca temă „Începutul luminii", cea aflătoare în tot și toate câte sunt creație divină pe pământ și fără de care nu poate exista viață, frumos, curățenie sufletească. Părinții, dascălii sunt pentru copii „izvor de lumină", „din focul inimii se iscă lumina", „casa ta de-acasă este izvor de lumină", etc. Frumoase și adevărate vorbe, perle care înnobilează sufletul.

Prof. CAMELIA BARNA, această carte este „răspânditoare de lumină", în ea se simte sufletul cel mare al unui „dascăl adevărat", cel dedat cu totul copiilor pentru a-i cizela, pentru a-i forma ca oameni, pentru a le corecta defectele, pentru a le înnobila sufletele „cu și prin mierea învățăturii" cea de folos pentru întreaga viață.

Prof. IONELA MATEI, a apreciat poezia pentru copii, cuprinsă în această carte, ca fiind „un gând al toamnei și al sufletului autoarei, ca și faptul că un astfel de poet „nu obosește niciodată", el luându-și putere din opera sa, iar poezia aceasta este întotdeauna „ca o mângâiere", ca „un leac pentru sufletul nostru".

Prof. BOER IZABELA, noi educatorii suntem „săditori de lumină", avem nevoie de „prietenia copiilor", de sufletele lor cele „pline de bucurie și tristețe" pentru a le mângâia cu un vers care să-i facă „mai buni, mai curați, mai frumoși sufletește".

Prof. MIRCEA DORIN ISTRATE a apreciat că este greu a scrie poezie pentru copii, tocmai pentru că trebuie să te cobori la nivelul lor de înțelegere, să-ți pui sufletul tău în palma lor pentru ca ei să te poată simți că ești „de-al lor", să faci mai apoi educație estetică prin poezie, să le stârnești gustul pentru ea, toate acestea sunt de apreciat la doamna Voichița Toma, ca fiind de-acum daruri dumnezeiești.

Doamna VOICHIȚA ELENA TOMA, ne-a mărturisit că se împlinesc 10 ani de la apariția primei cărți, că astăzi are deja șapte volume editate, că toate au fost scrise aflându-se „în slujba luminii", cea pe care o socotește a fi „o izbândă a sufletului", pe care dorește să o lase „să strălucească în fiecare zâmbet de copil", dăruind-o cu dragoste tuturor, asta pentru că, fiecare poezie a sa este „o fărâmă din sufletule ei" risipit în alții pe care i-a mângâiat „cu puterea cuvântului". Frumoase, nobile, înălțătoare și adevărate cuvinte, venite din sufletul unui dascăl care s-a dăruit profesiei cu tot și toate ale sale, din primul minut de când a început să lucreze cu copiii și așa o va face până la pensionare.

În final, întreaga asistență i-a cântat „La mulți ani!" doamnei Voichița, întrucât era și ziua dânsei de naștere, asistența mulțumindu-i sincer pentru această frumoasă și emoționantă seară, ca și pentru deosebita lansare de carte pentru copii.

Lasă un comentariu