S-A AMÂNAT! SALARIUL MINIM NU MAI CREȘTE DE LA 1 DECEMBRIE!

Distribuie pe:

În ședința din 23 noiembrie 2018, Guvernul NU a decis încă data la care va fi majorat salariu minim diferențiat, deși premierul Viorica Dăncilă anunțase data de 1 decembrie 2018.

Întrebat de la ce dată se va aplica această măsură, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat de înțeles că salariul minim nu va mai crește de la 1 decembrie, așa cum anunțase primul ministru, majorarea urmând să se realizeze, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019: “Nu vă pot spune azi care e decizia Guvernului. Au fost discuții, iar doamna prim-ministru a anunțat foarte clar că este o discuție la nivel de Guvern cu sindicatele, cu mediul de afaceri și, ca și principiu, este corect ca în timpul jocului regulile să fie schimbate cât mai puțin.

Invocând mereu acea predictibilitate pe care trebuie să o respectăm, să arătam foarte clar mediului de afaceri că suntem partener serios, care sprijină zona economiei, înțelegând cu toții, chiar și cei de stânga, că un mediu economic puternic este cel care îți asigură și distribuirea unor părți a veniturilor către partea mai puțin fericită a populației, partea de pensii și nu numai”, a declarat ministrul de Finanțe, după ședința de Guvern.

Reamintim că, pe 9 noiembrie a.c., Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede modificarea Codului Muncii și introduce definiția de salariu minim diferențiat.

Acum, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care să fie menționate sumele și data de la care se aplică ordonanța, care prevede că salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună, iar pentru persoanele cu studii superioare și pentru cele cu minimum 15 ani vechime - la 2.350 de lei pe lună.

Totodată, pe 20 octombrie a.c., Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat propunerile de creștere a salariului minim, astfel: creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei pe lună, începând cu 1 noiembrie 2018; introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei pe lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare, conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR), și creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei pe lună pentru angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

Cu excepția datei de la care se vor aplica aceste măsuri, cuantumul diferențiat propus pentru salariul minim brut rămâne cel anunțat.

Lasă un comentariu