PROIECT: CUMULAREA PENSIEI CU SALARIUL DE LA STAT, DIN NOU INTERZISĂ

Distribuie pe:

Deputatul PNL de Vâlcea, Cristian Buican, a inițiat un proiect de lege prin care propune ca pensionarii care vor să se angajeze la stat, să nu mai aibă posibilitatea să cumuleze pensia cu salariul și să fie obligați să opteze pentru una dintre cele două venituri.

“În prezent, în România, există un fenomen alarmant privind numărul din ce în ce mai mare al persoanelor care, după ieșirea la pensie, din cadrul unei instituții de stat, se angajează în aceeași instituție.

Cazurile unor pensionari speciali de doar 40 - 45 de ani care ies la pensie și, a doua zi, se angajează în aceeași instituție, pe același post, sunt mai mult decât grăitoare. Cele mai revoltătoare astfel cazuri s-au întâmplat în cadrul Ministerului de Interne, acolo unde persoane pensionate cu pensii de peste 10.000 de lei lunar, s-au angajat tot în cadrul Ministerului de Interne, cu salarii de peste 10.000 de lei lunar. Astfel, statul trebuie să le plătească acestor persoane și pensie, și salariu, în cuantum de peste 20.000 de lei lunar.

Aceste cazuri nu se întâlnesc doar în cadrul administrației publice centrale, ci și în rândul autorităților publice județene sau locale, sau în rândul companiilor de stat”, susține inițiatorul, în expunerea de motive.

Prin urmare, el propune interzicerea cumulului pensiei și a veniturilor salariale sau, după caz, asimilate salariilor, realizate de un angajat la stat. “Beneficiarii dreptului la pensie, aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public nu pot cumula pensia netă cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, ori de o unitate administrativ-teritorială”, prevede proiectul.

În cazul adoptării actului normativ, de interdicția de a cumula veniturile din pensii cu cele obținute din salariile de la stat, vor fi afectați atât cei care, la momentul aplicării prevederilor proiectului, beneficiază de pensie, dar nu sunt și angajați (adică aceștia nu se vor mai putea angaja la stat), cât și cei care cumulează deja aceste două venituri.

În cazul în care obține cele două tipuri de venituri, o persoană va trebui să decidă, în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului, la ce venituri va renunța.

Concret, persoanele aflate în această situație vor trebui să aleagă între a suspenda plata pensiei pe perioada desfășurării contractului de muncă sau a înceta raporturile de muncă cu instituția de stat.

Desigur, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu