MIHAI VITEAZUL ÎN CETATEA TÂRGU-MUREȘULUI

Distribuie pe:

Luni, 26 noiembrie, la bustul domnitorului Mihai Viteazul din Târgu-Mureș au avut loc manifestări omagiale, în cadrul cărora a fost oficiată slujba de pomenire, a fost depusă o coroană de flori, garda de onoare a dat onorul, iar col. (r) Mircea Dogaru, doctor în istorie, a omagiat legendara personalitate a aceluia care a fost “o minune, un fulger orbitor în înnegurata lui vreme”, împlinind atunci voia, gândul și speranțele neamului românesc.

Apoi, în incinta Turnului Blănarilor din Cetatea Orașului, s-a desfășurat simpozionul cu tema “De la Mihai Viteazul la 1918”, parte a proiectului “Mihai Viteazul în cetate”, organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, simpozion în cadrul căruia au fost susținute comunicări pe tema dată.

Col. (r) Mircea Dogaru, președintele S.C.M.D., a dezvoltat o interesantă temă vizând contextul istoric în care a domnit marele Mihai Viteazul, alianțe, legături, conflicte, prietenii pe care s-a sprijinit el atunci când și-a pus în aplicare visul de unire și când a intrat triumfător în cetatea Alba Iuliei, proclamând UNIREA. A fost dumnezeiasca clipă de măreție a neamului românesc, visul său de veacuri împlinit, ,,pohta ce-a pohtit-o”, arătând lumii că neamul românesc are conștiință, curaj și modele de urmat.

Prof. Dimitrie Poptămaș ne-a argumentat faptul că mai întâi a fost Marea Unire făcută prin intermediul limbii, a tipăriturilor, a conștiinței de sine și apoi a venit măreața zi de 1 Decembrie 1918.

Dr. Florin Bengean a evidențiat rolul preoților în înfăptuirea Unirii, precum și modul în care mare parte din ei au organizat și condus “talpa țării” pentru a ajunge la Marea Unire.

Col. Anatol Muntean, românul basarabean care a luptat în toate războaiele din Republica Moldova după 1988, rănit de 4 ori, proscris în țara sa, astăzi trăitor în România, ne-a vorbit despre situația actuală din țara natală, întristându-ne de realitatea de-acolo.

În partea a doua a activității au fost vernisate: expoziția grafică itinerantă, de nivel național, având ca titlu “Transilvania, leagăn și scut al Daciei străbune”, ea fiind prezentată auditoriului de autorul ei, col. (rtg.) Gheorghe Bănescu; expoziția cu tema “Oameni de seamă care au făcut Marea Unire” a pictoriței Maria Mera, prezentată de dl Ilarie Opriș, președintele de onoare al A.A.P. - Filiala Mureș, și expoziția cu titlul “Transilvania în lemn și piatră” a cunoscutului și de mare talent artist, graficianul Horea Remus Epure, prezentată de autor. Librăria ,,Luceafărul” a fost și ea prezentă cu un stand de carte.

Mulțumim organizatorilor și, în special, omului care s-a implicat cel mai mult în reușita acestei activități de excepție pentru municipiul nostru, sufletistul și harnicul mr. Adrian Deac, care, alături de col. dr. Mircea Dogaru, ne-au făcut să ne simțim adevărați români, conștienți că nația aceasta nu poate merge pe drumul urcător al vieții sale decât “unită-n cuget și-n simțiri”, având în frunte un alt Mihai, care să poată face ,,pofta ce-o poftește”, de alți 100 de ani, întreg neamul românesc.

Lasă un comentariu