“ROMÂNI... LARG DESCHIDEȚI POARTA”

Distribuie pe:

Sub acest generic s-a desfășurat, duminică, 25 noiembrie 2018, festivalul de cântece patriotice și colinzi, cu binecuvântarea IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, festival ajuns la cea de-a doua ediție, o ediție specială într-un an special pentru noi, românii - ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI DE LA 1 DECEMBRIE 1918 DE LA ALBA IULIA.

Pus sub patronajul spiritual al Sf. Cuvios Stelian Paflagonul, a cărui prăznuire o facem pe data de 26 noiembrie a fiecărui an, festivalul s-a adresat grupurilor parohiale de copii, anul acesta participând și un grup de colindători ai Școlii Gimnaziale “Serafim Duicu” din Tg.-Mureș.

Ziua a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată în Biserica Sf. Arhid. Ștefan din Cristești, liturghie la care toți copiii pregătiți în prealabil, s-au împărtășit la momentul potrivit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, ca și imbold de nestăvilit pe calea vieții și a trăirii creștine.

La finalul slujbei, s-a ținut și o meditație despre ocrotitorul copiilor și patronul spiritual al festivalului nostru, Sf. Cuvios Stelian Paflagonul.

Începând cu ora 15.00, împreună cu ceilalți preoți participanți, s-a oficiat slujba Acatistului Sf. Cuv. Stelian, ca și mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru grija sfântului pentru copiii și familiile noastre. Apoi, împreună cu toți ceilalți, după intonarea imnului de stat al României: “Deșteaptă-te române” și al festivalului, colinda:

“Larg deschideți poarta” am început să trăim creștinește și românește prin glasurile colindelor românești tradiționale și a cântecelor patriotice, puse la suflet de cei peste 160 de copii ale grupurilor participante, cât și a celor peste 150 de credincioși prezenți la această sărbătoare.

Ne-au făcut deosebita plăcere și au răspuns invitației noastre, următoarele grupuri de colindători: grupul Parohiei “Sf. Nicolae” din Cristești, coordonat de Pr. Enache Răzvan Vasile și dirijat de teologul George Pop, grupul de colindători format din elevii claselor pregătitoare și a II-a A, conduși de doamna învățătoare Matei Monica și domnul învățător Mihai Paul Covășan Ungurean, grupul de colindători ai Parohiei Vătava, condus de preotul paroh Rotaru Vasile, grupul de colindători ai Școlii Gimnaziale “Ion Pop Reteganul” din localitatea Sâncel, Protopopiatul Blaj, jud. Alba, condus de Pr. Cătăuță Ștefan, coordonatorul Departamen-tului Tineret din cadrul Proto-popiatului Blaj.

Frumusețea colindelor și a cântecelor patriotice care au înflăcărat în spirit național pe cei prezenți, a fost întregită de glasurile copiilor de la grupul de cateheză al Parohiei noastre, Sf. Arhid. Ștefan, dirijați de doamna preoteasă Mihaela Silvana Racoți iar toată sărbătoarea a fost împodobită de frumoasele colinde puse la suflet de niște tineri inimoși, frumoși și cu o trăire deosebită, membrii grupului “TINERI PENTRU TINERI” din Tg.-Mureș, îndrumați de mica, dar inimoasa Ana Maria Fișcă.

Festivalul nostru a avut și un scop caritabil, acela de a strânge fonduri pentru efectuarea unei operații la ochi, pentru tânărul Pop Alin, care și el ne-a pus la suflet o frumoasă colindă tradițională și un cântec patriotic.

În cadrul festivalului, a fost premiat și evidențiat elevul Lateș Ovidiu Alexandru, elev la Școala Gimnazială din Cristești, care a încheiat anul școlar 2017-2018, cu media 10, ca și continuare a unui program pe care parohia noastră îl desfășoară pentru a-i evidenția, așa cum noi i-am numit, pe “elevii creștini de nota 10”.

Toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă alături nu aveam oameni inimoși care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului: Consiliul local și Primăria Cristești, Consiliul Județean Mureș, Ziarul “Cuvântul liber” din Tg.-Mureș, Organizația “Tineri pentru tineri” din Tg.-Mureș, sponsorii: Azomureș, Herlitz Romania, Materom, MBO, Via Oil, Insta Grup, Tiger Security, Tipografia Ansid, Laboratorul Boema din Cristești, bunii noștri credincioși:

Fam. Fărcaș Ioan și Livia, Muntean Adrian și Augustina, Oltean Aurel și Reka, Naidin Barta Adina.

Întreg festivalul dorim să-l dedicăm tuturor românilor, acum când mai sunt puține zile până la ziua cea mare, 1 DECEMBRIE - ZIUA CENTENARULUI MARII UNIRI DE LA 1918, DIN CETATEA ALBA IULIEI.

Închei, mulțumindu-vă încă o dată tuturor și dorindu-vă multă sănătate, binecuvântare și un îndemn:

“NU UITA CĂ EȘTI ROMÂN”, IAR GÂNDUL NOSTRU ÎN ACESTE ZILE AR TREBUI SĂ FIE SPRE BUCURIA ZILEI CELEI MARI. Una dintre cântările patriotice care s-a auzit cel mai des în cadrul Festivalului nostru, și pe drept cuvânt, la refren, ne îndemna așa:

“Cât framura roș, galbenă, albastră

Ne este prag și steag și ideal

VENIȚI ROMÂNI, VENIȚI LA MECCA NOASTRĂ

VENIȚI LA ALBA IULIA ÎN ARDEAL!”

LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

LA MULTI ANI, ROMÂNIA!

Lasă un comentariu