ÎN ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI - SFÂRȘIT DE NOIEMBRIE ȘI ÎNCEPUT DE DECEMBRIE, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Vineri, 23 noiembrie 2018, Spectacol aniversar. Peste 500 de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic au celebrat, la Casa de Cultură, Centenarul Marii Uniri. Scenariul semnat de doamnele profesoare Paula Cristina Moldovan, Mihaela Tecar, Camelia Chiorean, interpretarea asumată de recitatorii Andreea Bologa, Paula Gherasim, Saul Teglă, Vlad Hațegan, Raluca Făgăraș, Ana Maria Chiorean, prezentările realizate de liceenii: David Voșloban, Denisa Jeler, Andrei Stângă, Nicolae Donea, Andreea Chețan, Cristian Anca, Paul Kukulovari, cântecele interpretate de corul bărbătesc (instruit de prof. Septimiu Pop), de solistele Maria Mărginean, Denisa Bagheu și Bianca Boar, suita de dansuri ardelenești jucate de un grup al Ansamblului folcloric Ardealul, costumele populare, bundele din blană de oaie, uneltele agricole aduse pe scenă, sentimentele culese din lirica clasică românească, cele 800 de cocarde și stegulețe tricolore confecționate în atelierele liceului, sub îndrumarea doamnei prof. Livia Vodă, revista școlară “Picuri de lumină”, discursul rostit de profesorul de istorie Cristian Drăghia, felicitările și urările de la finalul spectacolului au acoperit tinerește și entuziast mesajul patriotic al spectacolului SĂRBĂTOAREA SUFLETULUI ROMÂNESC.

Activitatea profesorilor a continuat la liceu, în cadrul ședinței Cercului pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din zona metodică Luduș-Iernut-Sărmașu, unde s-a afirmat că în asemenea situații de cinstire a trecutului profesorul trebuie să fie scânteie și lumină pentru iubirea de neam și patrie română.

***

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ludușenii, autori de cărți, au participat la festivitatea de la Casa de Cultură Iernut, de la lansarea Antologiei IERNUT CULTURAL ÎN AN CENTENAR.

***

Duminică, 25 noiembrie 2018, cincizeci de elevi de la Liceul Tehnologic din Luduș, însoțiți de prof. Emil Stan și cincizeci de creștini ortodocși adulți din orașele Luduș și Iernut (inclusiv din Parohia Lechința de Mureș), însoțiți de preoții Mihail Cercel și Alexandru Dârloșan, au participat, alături de zeci de mii de enoriași și preoți din România și din diaspora, la slujba de sfințire a Altarului Catedralei Naționale din București, cu hramul “Înălțarea Domnului” și “Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat”, precum și la Sfânta Liturghie din Duminica a treizecea după Rusalii (parabola Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor). Pelerinii din Protopopiatul Ortodox al Ludușului au avut fericirea să răspundă chemării uriașelor clopote din turlele Catedralei Mântuirii, să vadă în direct cea mai mare catedrală patriarhală din Europa, pe Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe Preafericitul Patriarh Bartolomeu al Constantinopolului, pe Înaltpreasfințitul Episcop de Patras, din Grecia, slujind lui Dumnezeu, momente de neuitat pentru orice creștin.

***

Luni, 26 noiembrie 2018, la Biblioteca Orășenească a fost lansată cartea “1918. ANUL NOSTRU DE FIECARE ZI” , (212 pagini), a profesorului Mircea Gheborean, care a prezentat în esență cele nouă capitole ale cărții.

***

Vineri, 30 noiembrie 2018, dreptmăritorii creștini ludușeni participă la slujbele religioase oficiate în cele patru biserici ortodoxe din oraș, când se cinstește Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

În aceeași zi, de la ora 12, la Casa Orășenească de Cultură, doamna prof. Rodica Olteanu, artist plastic, organizează un dublu eveniment cultural: Vernisajul Galeriei de pictură PORTRETELE UNIONIȘTILOR DIN ANUL 1918 și lansarea Albumului de Artă al Copilăriei, care cuprinde aproximativ 200 de lucrări de pictură și grafică ale elevilor de la Clubul de Artă al pictoriței Rodica Olteanu.

***

Sâmbătă 1 DECEMBRIE 2018, PROGRAM ANIVERSAR “ZIUA ZILELOR NOASTRE” , în organizarea Consiliului local al Primăriei Luduș și al Casei de Cultură Pompeiu Hărășteanu. Începe la ora 14, în Piața Unirii, cu ceremonialul militar si religios de dezvelire și sfințire a Complexului statuar “Părinți ai patriei române”. Participă trei plutoane (84 de militari români ) de la Divizia IV Infanterie “GEMINA” din Cluj-Napoca. Continuă la ora 17, în sala mare a Casei de Cultură, cu un bogat spectacol aniversar, susținut de Ansamblul folcloric Ardealul (îndrumat de renumiții coregrafi Mariana și Petru Pop), de soliștii de muzică populară Ovidiu Nechita, Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Florin Boita, Robert Târnăveanu, Ionuț Langa, acompaniați de Orchestra “Ceterașii din Ardeal”, dirijată de Florin Rupa. Prezentatori: actorul și regizorul Emanuel Petran, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, și Dorin Grama, directorul Casei de Cultură Luduș.

***

Titlul de cetățeni ai României ne obligă ca, de Ziua Națională a României, să arborăm la fiecare casă sau apartament din blocurile de locuințe DRAPELUL NAȚIONAL AL ROMÂNIEI.

LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Lasă un comentariu