CENTENARUL MARII UNIRI - O NOUĂ PREMIERĂ FOLCLORICĂ

Distribuie pe:

Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul” din Târgu-Mureș, director Barabási Attila Csaba, Teodor Țogorean, director adjunct, secretară Adelina Moldovan, a prezentat, în seara zilei de 25 noiembrie 2018, un nou spectacol premieră intitulat “România-i țara mea”, dedicat Marelui Centenar al Unirii.

Maestrul coregraf, Marin Barbu, a regizat acest spectacol care s-a dorit o mare bucurie pentru toți cei care au în inimă o țară mare și “dodoloață” așa cum și-o doreau înaintașii noștri și așa cum spune cântecul “tot ce-i românesc nu piere”. Așadar, toți cei prezenți la Alba Iulia în acel decembrie au strigat din tot sufletul “noi vrem să ne unim cu țara”. Așa cum spunea doctorul Eugen Nicoară în a sale amintiri după înfăptuirea acestui mare act al Marii Uniri: “Visul milenar se împlinise și în toate părțile Ardealului cântecele și dansurile nu se mai terminau”.

Deschiderea acestui mare spectacol premieră i-a revenit grupului de dansatori care au prezentat, în coregrafia lui Florin Cerghedi și sub conducerea orchestrei condusă de maestrul Bambo Zoltan, un evantai de jocuri oltenești. În continuare, profesorul Florin Cismaș a prezentat celor prezenți un întreg evantai de cântece la diferite instrumente de suflat. Apoi, a urmat un alt grup de jocuri populare oltenești, după care au cântat solistele de muzică populară care formează grupul vocal “Mureșencele”, din care fac parte Dorina Oprea, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad și Leontina Pop, care au prezentat atât cântece dedicate marelui act de la 1 Decembrie, cât și cântece populare. În continuare, dansatorii Ansamblului Artistic Profesionist “Mureșul” au prezentat câteva jocuri populare ardelenești care au săltat inima celor care au fost prezenți la spectacol.

A urmat o suită orchestrală, la vioară fiind chiar maestrul Bambo Zoltán, după care a dat tonul jocurile populare moldovenești.

Seara s-a încheiat cu “Hora Mare”, la care au luat parte atât artiștii de pe scenă, cât și publicul spectator.

Atât soliștii vocali, cât și dansatorii acestui mare ansamblu au primit din partea celor prezenți îndelungi și binemeritate aplauze.

În încheiere a vorbit solista de muzică populară Maria Sântean Faghiura, care a descris în câteva cuvinte importanța acestei zile de 1 Decembrie, cât și maestrul Marin Barbu, care a spus că dacă va fi sănătos, la anul va regiza un alt spectacol premieră și fiindcă suntem la sfârșit de an a urat “La mulți ani!”.

A participat vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Câmpean.

 

Lasă un comentariu