ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI ÎN CORUNCA

Distribuie pe:

În acest an unic pentru România îi omagiem pe cei care, acum 100 de ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de reflexie pentru fiecare român de azi. Toate nemulțumirile și dezbinările noastre de acum par neînsemnate față de ceea ce au avut de înfruntat înaintașii noștri. Și, totuși, au reușit acolo unde toți cei dinaintea lor dăduseră greș de nenumărate ori. Au reușit pentru că au acționat împreună.

Membrii comunității românești din Corunca au realizat multe lucruri frumoase în Anul Centenarului Marii Uniri pentru că au acționat împreună.

Sfințirea locului noii Biserici. Mesajul nostru către Dumnezeu

Prima mare realizare din acest an centenar s-a înfăptuit în 31 martie, de Florii. În acea zi cu înaltă însemnătate spirituală și morală pentru creștinii ortodocși din Corunca, cu binecuvântarea Înaltpresfinției Sale Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și în prezența primarului Takács Szabolcs, a avut loc punerea pietrei de temelie pentru biserica care va purta hramul “Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail”! Asumarea acestui minunat proiect este rodul inițiativei Părintelui Paroh Man Gabriel! Cu această ocazie, pentru grija pastorală față de enoriașii încredințați spre păstorire și pentru buna chivernisire a parohiei, părintele Gabriel Man a fost hirotesit întru iconom.

Astfel, la mai bine de 100 de ani de la ridicarea micuței biserici ortodoxe cu hramul “Sfântul Gheorghe”, ce a fost construită în anul 1912 sub îndrumarea preotului Matei Partenie, devenită neîncăpătoare pentru numărul mare de enoriași, ce și-au înzecit numărul în ultimii 28 de ani, credincioșii din Corunca vor avea curând parte de o nouă biserică, în care vor putea cu toții să se roage.

Troița noastră. Sărbătoarea Vațmanului

În după-amiaza zilei de 15 august, de Sfânta Maria Mare sau Ziua Adormirii Maicii Domnului, cum i se mai spune în popor, locuitorii comunei Corunca s-au adunat, cu mic cu mare, la slujba de sfințire a troiței ce fusese ridicată, prin contribuția enoriașilor, în Vațman.

Ridicarea troiței a fost posibilă prin contribuția unui număr mare de enoriași generoși din localitate, care s-au mobilizat și au construit acest loc de închinăciune.

Ideea amplasării acestei troițe a apărut în urmă cu un an. În toată această perioadă, preotul Man Gabriel ne-a îndrumat pașii pentru ca ridicarea troiței să fie dusă la bun sfârșit.

Autoritățile locale nu au nicio implicare în acest proiect, dar nici nu s-au opus în vreun fel. Tot ceea ce s-a realizat a fost posibil doar cu sprijinul comunității.

Odată ideea născută, s-a trecut la identificarea unei locații unde urma să fie amplasată troița. Conform tradiției populare, troițele se construiesc la margine sau la răscruce de drumuri, pentru a ne arăta calea cea bună care trebuie urmată, dar și pentru ca, oprindu-ne din drumul nostru și însemnându-ne cu semnul Sfintei Cruci în dreptul lor și chiar rostind o scurtă rugăciune, să fim ajutați de Milostivul Dumnezeu în călătoria noastră. Acesta a fost motivul alegerii amplasamentului situat la intersecția str. Margaretelor cu str. Florilor.

În cuvântul rostit la slujba de sfințire, părintele paroh Man Gabriel a precizat: “Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am sfințit astăzi această frumoasă troiță, unde inițiatorii și contribuitorii, prin povara și grija lor, prin contribuția financiară, au dus la bun sfârșit această lucrare. Așa cum străbunii noștri au ridicat troițe la răscruce de drumuri, alții s-au jertfit în lupte pentru dreapta credință, tot așa și noi, ca urmași, am adus această jertfă”.

După slujba de sfințire, cei aproximativ 450 de participanți la eveniment, mare parte din ei îmbrăcați în veșminte tradiționale românești, s-au bucurat până târziu, în noapte, de o sărbătoare câmpenească ce a fost botezată “SĂRBĂTOAREA VAȚMANULUI”. Recitalul oferit de cântăreții de muzică populară a încântat publicul prezent la prima ediție a acestui eveniment.

Atmosfera a fost una plăcută, vremea prietenoasă, bucate din belșug și lume bună, venită să se bucure de această sărbătoare în compania vecinilor și prietenilor.

Ziua Națională a României - sărbătorită oficial în Corunca

Anul acesta, Ziua Națională a României va fi marcată pentru a treia oară în comuna Corunca. Începând de anul trecut, ziua de 1 Decembrie este sărbătorită în mod oficial, prin implicarea Primăriei și Consiliului local. Acest lucru este posibil prin faptul că, începând din anul 2016, cei trei consilieri români din Consiliul local Corunca au lucrat împreună, lăsând deoparte conflictele politice dintre partidele pe care le reprezintă. Presiunea făcută de aceștia l-a făcut pe noul primar UDMR, Takács Szabolcs, să renunțe la politica naționalistă promovată de foștii edili, Nagy Márton și Takács Olga, care au omis, pe durata mandatelor lor, organizarea vreunui eveniment dedicat comunității românești din Corunca. Acești doi ex- primari au refuzat să poarte eșarfa tricoloră și să organizeze sărbătorirea zilei naționale în comună, chiar cu prețul primirii de către Takács Olga a unei amenzi în valoare de 2.500 lei din partea prefectului. La acest capitol trebuie apreciată schimbarea de atitudine și toleranța manifestată față de sărbătorile dragi românilor arătată mai nou de primarul Takács Szabolcs, schimbare ce s-a bucurat de aprecieri din partea comunității românești din Corunca.

Consiliul local al comunei, majoritar UDMR, a aprobat, în unanimitate, încă în luna septembrie, la fel ca și anul trecut, o hotărâre privind organizarea evenimentului “1 Decembrie - Ziua Națională a României” și a manifestărilor dedicate acestuia. Conform acestei hotărâri, momentul se va desfășura după întregul tipic, în centrul comunei și la Căminul cultural, în data de 1 Decembrie, ora 14.30. Cu această ocazie, se va vorbi despre semnificația evenimentului, va avea loc o slujbă religioasă de pomenire a eroilor patriei, urmată de depuneri de coroane și, în final, un spectacol adecvat susținut de copii, de soliști locali de muzică folk și populară. Consiliul local a mai hotărât alocarea din bugetul comunei a sumelor necesare pentru organizarea evenimentului, pentru achiziționarea de steaguri și baloane tricolore destinate împodobirii locului de desfășurare a evenimentului, precum și a 200 de cocarde și stegulețe tricolore pentru participanții prezenți la sărbătoare. La finalul ceremoniei, participanții se vor prinde într-o uriașă horă a prieteniei, la fel ca și anul trecut.

Balul Centenarului

În seara zilei de 1 Decembrie, începând cu ora 18, aproximativ 500 de persoane vor avea prilejul de a sărbători împreună Ziua României și Centenarul Marii Uniri la ,,Balul Centenarului”, ce va acea loc în noua sală de evenimente a Complexului Boema din Corunca. Cei prezenți vor fi încântați cu bucate alese, muzică de calitate, oferită de soliști de muzică populară și renumiți DJ. Cei mici vor petrece clipe minunate în imediata vecinătate a părinților, în compania unor animatori. Cu toții își vor aminti cu plăcere de eveniment, pozându-se cu ajutorul Magic Mirror oferit, în mod gratuit, de gazdele evenimentului.

Așa cum scriam la începutul articolului, membrii comunității românești din Corunca au reușit multe lucruri frumoase în ,,Anul Centenarului Marii Uniri” pentru că au acționat împreună. Toate evenimentele organizate de comunitatea românească din Corunca în Anul Centenarului au fost inițiate de consilierii locali pe care această comunitate și i-a ales să-i reprezinte în Consiliul local. Prin aceste inițiative au dorit să cultive sentimentul de apartenență la grup al noilor locuitori ai comunei Corunca și ideea de comunitate.

Strada Centenarului

O altă inițiativă a aleșilor locali Oltean Elvira, Popa Răzvan și Daniel Cheșa, materializată în Anul Centenarului, o reprezintă acordarea, prin votul unanim al Consiliului local, a numelui ,,Centenarului” unei importante străzi din comuna Corunca. Ne dorim ca și pe viitor Corunca să rămână un exemplu de bună conviețuire și respect reciproc pentru comunitățile mixte din județul Mureș și nu numai.

Lasă un comentariu