TINERII MAGHIARI DIN BAZINUL CARPATIC, SPRIJINIȚI DE BUDAPESTA

Distribuie pe:

Guvernul ungar a lansat un apel de proiecte în valoare totală de 750 milioane forinți (10,8 milioane lei) pentru a oferi sprijin comunităților de tineret, organizațiilor maghiare din diaspora și organizațiilor de învățământ care predau limba maghiară, informează MTI, citând surse din cadrul Cancelariei premierului ungar, Viktor Orbán. Se are în vedere consolidarea comunităților maghiare de tineret din afara granițelor Ungariei, sprijinirea organizațiilor care susțin tineretul și a programelor care se adresează tinerilor. Pentru realizarea acestor obiective, executivul de la Budapesta va asigura, în 2019, sume considerabil mai mari decât în anii precedenți.

Primul apel de proiecte vizează ONG-urile și organizațiile bisericești care activează în sprijinul tinerilor, iar cel de al doilea este destinat maghiarilor care trăiesc în diaspora - cu o sumă prevăzută de 500 de milioane de forinți, din care, printre altele, vor fi susținute școlile de week-end în limba maghiară. Bugetul alocat acestui scop a fost majorat cu 100 de milioane de forinți față de anul trecut, când, din fondurile puse la dispoziție, au fost susținute 67 de instituții de învățământ și 215 organizații de tineret. Și la acest apel de proiecte pot aplica ONG-uri și organizații bisericești ce au ca scop conservarea culturii maghiare și păstrarea limbii materne, dar și pentru evenimente sportive.

Secretarul de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei primului ministru, Árpád Potápi, a declarat că maghiarii din diaspora încearcă din ce în ce mai mult să se mențină, să-și păstreze identitatea, pentru a deveni parte importantă a națiunii ungare, mai notează sursa citată, adăugând că în Bazinul Carpatic, în afara granițelor Ungariei, trăiesc 2,5 milioane de maghiari.

 

Lasă un comentariu