PESTE UN SFERT DINTRE ROMÂNI SE ÎMPRUMUTĂ PENTRU A-ȘI PLĂTI FACTURILE LUNARE!

Distribuie pe:

Cea mai recentă statistică Eurobarometru privind comportamentul financiar al europenilor scoate la iveală situația dificilă în care se află România: în ciuda creșterii salariilor și a pensiilor, 26% dintre conaționalii noștri recunosc că sunt nevoiți să se împrumute pentru a-și putea plăti facturile, în timp ce alți 32% spun că au de gând să plece din țară în speranța că altundeva se vor descurca mai bine cu banii.

Potrivit Raportului European al Plăților Consumatorilor, România este în topul clasamentului (locul 2) atunci când vine vorba despre numărul persoanelor care și-au exprimat deschiderea către emigrare, cu un procent de 32% din total. Doar Ungaria depășește România, înregistrând un procent de 35% din populație, care își dorește să emigreze în viitorul apropiat. Aceste procente sunt duble față de media Europei, de 18 procente.

În același timp, 26% dintre respondenții români au afirmat că, în ultimele 6 luni, au apelat la împrumuturi pentru a-și plăti facturile. Sursele împrumuturilor au fost prietenii (42%), familia (37%) sau banca (30%). Raportul arată că 35% dintre cei care se împrumută pentru plata facturilor au în întreținere cel puțin un copil sub 18 ani.

Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români își dau seama de importanța educației financiare. Astfel, din sondaj reiese faptul că 85% dintre părinții respondenți își învață copiii despre gestionarea eficientă a banilor, iar 77% dintre aceștia își doresc ca școala să se implice mai mult în educația financiară a copiilor.

Raportul relevă, totodată, că 59% dintre români fac economii în fiecare lună, valoarea medie a economiilor lunare fiind de 480 lei (104 de euro). Din totalul celor care pun bani deoparte, 65% sunt bărbați. Motivele pentru care românii economisesc sunt cheltuielile neprevăzute (75%), vacanțele (42%) sau pentru o viitoare achiziție imobiliară (13%).

În acest context, România se clasează pe penultimul loc din Europa la valoarea sumelor economisite, în timp ce Elveția este în frunte, cu o medie de 590 euro economisiți lunar.

***

Pentru realizarea studiului au fost analizate răspunsurile a 24.398 de respondenți din 24 de țări din Europa (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria).

În România, au fost intervievate 1.007 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, eșantionul fiind format din 51% femei și 49% bărbați, iar studiul s-a desfășurat în septembrie 2018. 

Lasă un comentariu