PROIECT: CONȚINUTUL DE NITRAȚI ȘI NITRIȚI, OBLIGATORIU PE ETICHETELE APELOR ÎMBUTELIATE

La secretariatul Senatului, a fost depus recent, în procedură de urgență, un proiect pentru modificarea și completarea art. 12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, prin care companiile de îmbuteliere a apei vor fi obligate să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor, concentrația de nitrați și nitriți, exprimați în miligrame per litru.

“Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente, se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare, cu obligația înscrierii pe etichetă a conținutului de nitrați și nitriți, exprimați în mg/l. Valoarea stabilită de Uniunea Europeană pentru nitrați este de 50 mg/l, iar de nitriți de 0,5 mg/l pentru apă potabilă.

Potrivit specialiștilor de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, aproximativ 2000 de locații (cele mai multe din Suceava, Neamț și Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitrați și nitriți.

Față de cele menționate, propunem ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor, concentrația de nitrați și nitriți conținut de lichidul care ajunge pe piață, așa cum procedează în acest moment mulți operatori economici”, se arată în proiectul inițiat de Corneliu Olar, deputat PNL.

În expunerea de motive, acesta arată: “În ultima perioadă, specialiștii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piață (fie că este vorba de apă plată, fie că este vorba de apă carbogazoasă) conțin nitrați și nitriți, compuși chimici extrem de toxici.

La nivelul UE, valoarea stabilită a pragului pentru nitrați este de 50 mg/l, de nitriți de 0,5 mg/l pentru apă potabilă și 0,1 mg/l pentru apa naturală minerală. România a preluat pragul impus de UE, așa ajungându-se ca nivelul conținutului real de nitrați să fie de 20 - 22 mg/l, limită considerată de specialiști prea mare, în special pentru copii.

Spre deosebire de noi, există țări membre care nu au luat în considerare limitele stabilite de UE, introducând praguri mai mici (de exemplu, Marea Britanie 18 - 42 mg/l; Irlanda 37.5 mg/l și Ungaria 25.30 mg/l)”.

 

Lasă un comentariu