UN VACCIN ÎMPOTRIVA BOLII ALZHEIMER AR PUTEA FI TESTAT, ÎN CURÂND, PE PACIENȚI

Distribuie pe:

Anunțul a fost făcut după ce o echipă de cercetători a reușit să prevină acumularea în creier de proteine toxice care au legătură cu apariția bolii, informează RTE.

Experimente efectuate pe șoareci au arătat că vaccinul ADN, injectat în piele, ar putea întârzia debutul bolii Alzheimer fără efecte secundare grave, fapt ce ar putea deschide calea pentru teste clinice cu oameni, au afirmat cercetătorii implicați în studiu.

Cercetătorii consideră că două tipuri de proteină toxică joacă un rol-cheie în apariția bolii Alzheimer - beta-amiloid și tau.

Beta-amiloidul se acumulează în creier și acest aspect este o caracteristică a bolii identificată în examinările post-mortem ale unor pacienți. Tau este o proteină care produce “aglomerări” distructive în celulele nervoase. Unele cercetări sugerează că cele două sunt legate, beta-amiloid favorizând formarea de “aglomerări” cauzate de proteina tau.

Noul vaccin conține ADN care codifică un segment al blocului de construcție al proteinei beta-amiloid.

Cercetarea a fost efectuată pe șoareci care au fost programați genetic să dezvolte un echivalent la rozătoare al bolii Alzheimer.

“Acest studiu reprezintă rezultatul unui deceniu de cercetare care a demonstrat, în repetate rânduri, că acest vaccin poate identifica, în mod eficient și sigur, în modele animale, ceea ce credem că poate provoca boala Alzheimer”, sunt de părere autorii studiului. “Cred că ne apropiem de testarea acestei terapii la oameni”, au subliniat aceștia.

Noul vaccin este injectat în piele în loc de mușchi, ceea ce duce la un alt tip de răspuns imunitar, iar dacă efectele observate la șoareci se vor repeta și la om, acest vaccin ar avea o valoare terapeutică majoră, au spus cercetătorii, adăugând că dacă debutul bolii ar putea fi amânat chiar și cu cinci ani, aceasta ar însemna enorm pentru pacienți și familiile lor.

Lasă un comentariu