ALTE POLITICI CRIMINALE DE MAGHIARIZARE FORȚATĂ (XV) LUPTA PENTRU MAGHIARIZAREA CULTURII ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

* Ziarul EGYETERTES făcea următoarea constatare în iunie 1904: ...după treizeci de ani de legislație maghiarizantă, maghiarizarea naționalităților este o imposibilitate, o halucinație, care nu face decât să alimenteze și să ațâțe mereu adânca nemulțumire a naționalităților nemaghiare.

* Huszár Antal în tomul de 1.000 de pagini asupra românilor, comandat de guvern, Á MÁGYARORSZÁGI ROMÁNOK, Budapesta, 1907: (n.n. ASTRA)... de la înființare, în 1361, și până azi a servit fără întrerupere scopurilor naționaliste române, fiind unul din principalii faeton ai agitațiilor române și cel mai periculos element din punctul de vedere al politicii de stat maghiare. Despre activitățile culturale ale ASTREI: ...în realitate sunt cele mai potrivite ocazii pentru a trezi în poporul român din diferite regiuni “cunoștința națională”. Definirea sau imposibilitatea definirii culturii românești în contextul culturii ungurești: ... cultura română nu poate fi încadrată nici într-un fel, căci în Ungaria există numai cultura maghiară.

* Iată măsurile pe care Huszár Antal și colaboratorii lui le propun guvernului pentru lichidarea culturii românilor transilvăneni: controlul strict și sever, sistematic al activităților corurilor, orchestrelor, în perspectivă dizolvarea ASTREI, până atunci schimbarea denumirii în SOCIETATEA LITERARĂ ȘI CULTURALĂ A ROMÂNILOR DIN UNGARIA, desființarea despărțămintelor pe ținuturi ale ASTREI, controlul ei în mod special, desființarea bibliotecilor sătești ale ASTREI, epurarea bibliotecilor de cărțile naționale.

* Simion Bărnuțiu către Valeria Braniște: La fiecare vorbă ce o scriu, țin înaintea ochilor codul penal și îmi închipui că la spatele meu stă jandarmul! În vremurile de astăzi, numai așa poate să scrie un redactor român.

* În Transilvania, ca replică la ASTRA, se înființează societatea culturală ungurească EMKE; iar în Banat, DMKE, cărora statul le acordă subvenții de milioane de coroane din care se construiesc școli ungurești în satele românești și se acordă premii mari învățătorilor români care obțin cele mai bune rezultate la răspândirea limbii maghiare. Emisari EMKE, și DMKE, ca astăzi cei udemeriști, au bătut satele dând mită părinților spre a-și încredința copilul internatelor ungurești.

* Lordul Pitzmaurice, în 1890: ...Ungurii urmăresc o politică violentă și oarbă față de naționalitățile supuse coroanei ungare și în special contra românilor. În Transilvania, atitudinea provocatoare a minorităților maghiare contra românilor poate declanșa, de la o zi la alta, tulburări.

* Mocsáry Ludovic, fost președinte al Partidului Maghiar al Independenței, la sfârșitul anului 1907: ...O teamă grozavă ne împinge să săvârșim acțiuni extravagante. Mă refer la tendința generală de maghiarizare... Zadarnic vrem să negăm toate acestea, căci această dorință bolnăvicioasă trăiește în noi și constituie unul din elementele esențiale care stau la baza politicii noastre cu privire la naționalități.

(Va urma)

Lasă un comentariu