MERSUL ÎNAPOI AJUTĂ MEMORIA RECENTĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Roehampton, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care merg cu spatele au rezultate mai bune la testele de memorie recentă în comparație cu cele care stau pe loc sau care se deplasează înainte.

“Prin studiul nostru, demonstrăm un nou efect care ar putea avea implicații importante în abordarea medicală a pierderilor de memorie.

Au fost realizate șase experimente pentru a afla dacă mișcările înapoi ar avea efecte benefice în procesul de amintire în comparație cu cele efectuate înainte sau cu poziția statică.

Cei 114 participanți la studiu au fost împărțiți în grupuri care au vizionat o înregistrare video a unui eveniment înscenat, în care unei femei îi era furată geanta, o listă cu cuvinte sau un set de imagini. Apoi, subiecții au mers înainte sau înapoi pe o distanță de zece metri, au urmărit înregistrări video filmate în timpul deplasării în față sau în spate sau doar și-au imaginat că se deplasau în cele două direcții.

La finalul experimentului, participanții au răspuns la întrebări referitoare la înregistrarea video sau li s-a solicitat să își amintească imaginile ori cuvintele observate inițial. Rezultatele au indicat faptul că mersul cu spatele (real, indus sau imaginar) a îmbunătățit procesul de amintire a detaliilor observate în înregistrarea video, a cuvintelor și a imaginilor.

Astfel, rezultatele au demonstrat în premieră că această călătorie mentală în timp indusă de mișcarea direcționată înapoi a îmbunătățit performanțele mnemonice (de memorie) în cazul a diferite tipuri de informații, un proces numit efect mnemonic de călătorie în timp.

Există un potențial imens pentru dezvoltarea acestui efect sub forma unei intervenții digitale pentru problemele de memorie în cazul adulților vârstnici și suntem în discuții cu dezvoltatori de aplicații”, afirmă oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu