100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE, SĂRBĂTORIȚI ÎN COMUNA DEDA

Distribuie pe:

Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit cu mare amploare în comuna Deda. Joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 12.00, la Liceul Tehnologic “Vasile Netea” Deda a avut o activitate de suflet prin care s-au marcat cei 100 de ani de la realizarea României Mari. A fost prezentă Fanfara municipiului Reghin care a interpretat mai multe cântece patriotice, precum și Imnul Național. Apoi, preotul Gabriel Fărcaș a oficiat slujba parastasului în memoria eroilor neamului românesc, după care au susținut alocuțiuni și expuneri: doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda; prof.dr. Florin Bengean _ teolog și istoric (fiu al satului); prof. ing. Maria Ștețco, directorul Liceului Tehnologic “Vasile Netea” Deda; prof. dr. Silvia Andone, director adjunct al aceleiași instituții de învățământ; prof. Gheorghe Dărăban și alte cadre didactice de la școala dedeană. A fost o activitate frumoasă, emoționantă, înălțătoare.

Vineri, 30 noiembrie 2018, Primăria comunei Deda a organizat un amplu eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Filea, comuna Deda. Programul a început de la ora 16.30, când s-au depus coroane de flori la monumentele eroilor din curtea Bisericii din Filea. De la ora 17.00, evenimentul a continuat în Căminul Cultural din Filea. Fanfara municipiului Reghin a interpretat mai multe cântece patriotice și a intonat și Imnul Național. A urmat o rugăciune de binecuvântare rostită de preotul Valentin Vârva, protopopul Reghinului; pr. Ionuț Cadar din Filea; pr. Gabriel Fărcaș din Deda și pr. Sergiu Andone din Bistra Mureșului.

Au susținut alocuțiuni și expuneri: domnul Mircea Dușa, prefectul județului Mureș; doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda; prof. dr. Florin Bengean. Au mai vorbit Marius Însurățelu și prof. Ioan Buta, care s-au referit la noi apariții editoriale.

Evenimentul a continuat cu un program cultural-artistic susținut de Ansamblul Cununa Călimanilor din Deda, instructor fiind Vasile Gabor, tineri soliști: Ionela Matei, Alexandra Stoica, Natalia Andone și Ilinca Fărcaș. În program au evoluat și îndrăgiții artiști: Anca Branea, Mihaela și Ciprian Istrate, Mariana Deac.

A fost o mare sărbătoare, un moment de bucurie la aniversarea celor 100 de ani de la realizarea statului național unitar român. Actul unirii a fost un act firesc și a întrunit adeziunea întregii suflări românești de pe cele două versante ale Carpaților, el demonstrează, totodată, lumii întregi că legăturile sufletești dintre frați nu au putut fi rupte de vitregia istoriei, că asuprirea pe care guvernele claselor dominante au exercitat-o asupra fiilor națiunii române din acest colț al pământului strămoșesc nu a făcut altceva decât să consolideze ideea unității naționale a românilor. Căci cu cât asuprirea era mai mare, cu atât mai dârză era lupta pentru libertate, în suferință se călesc sufletele tari, prin suferință la biruință, spune atât de plastic înțelepciunea poporului nostru. Jertfele celor mai buni fii ai neamului românesc aduse pe altarul patriei nu au fost în zadar, ele au constituit un exemplu de urmat, un îndemn la luptă, căci zorile biruinței vor apărea să aducă răsplata acestor sacrificii pe care națiunea română le-a adus în lupta sa pentru libertate.

Prin proclamarea unirii Transilvaniei cu România s-a încheiat procesul legic al desăvârșirii statului național român. Unirea a constituit expresia voinței libere și conștiente a maselor largi populare. Unirea românilor într-un singur stat în 1918 a fost pregătită cu secole înainte, pentru că ea însemna o străduință firească pentru cei de aceeași origine și limbă, de pe ambele versante ale Carpaților, să trăiască pe vecie împreună.

Lasă un comentariu