“MAREA UNIRE DIN SUFLETELE ROMÂNILOR” DE LA VOINICENI 1 DECEMBRIE 1918 - 1 DECEMBRIE 2018 - UN SECOL DE ROMÂNIA MARE

Distribuie pe:

La 1 Decembrie 1918, visul de veacuri al străbunilor noștri s-a împlinit, înfăptuindu-se Unirea cea Mare, pagina sublimă a istoriei românești.

Un grup de români din Voiniceni, în frunte cu primarul lor, Petru Pogăcean, cu entuziasm și focul Unirii în suflet, au plecat la Alba Iulia, pentru a fi martori la consfințirea mărețului act istoric.

În pragul Zilei Naționale a României, când inimile tuturor românilor vibrează de emoție și bucurie, comunitatea locală Voiniceni am celebrat Centenarul României Mari printr-o manifestare de suflet: “Marea Unire din sufletele românilor”. Îmbrăcați în costume naționale, cu stegulețe tricolore în mâini și mult patriotism în suflet, de la mic, la mare, am sărbătorit 100 de ani de România Mare.

În cadrul acestui eveniment s-a dezvelit un Monument, în memoria celor patru delegate care au votat Unirea Transilvaniei cu Patria-mamă, în curtea bisericii străbune, ridicat de o fiică a satului, prof. Viorica Pastor.

Cetățean de onoare al satului nostru, conf. univ. dr. Ioan Pastor a evocat, printr-o alocuțiune amplă, bine documentată, importanța Unirii din 1918, la care au contribuit pr. Augustin Nilca, înv. David Ioan Roman, econom Ștefan Togănel și econom Savu Husariu, oameni de seamă ai localității noastre.

Un alt moment emoționant a fost slujba închinată eroilor neamului și ridicarea drapelului pe catarg, în centrul satului.

Am marcat Unirea printr-o suită de momente artistice. Pe scena Căminului Cultural au răsunat cântecele patriotice, interpretate de artiști consacrați ai muzicii populare mureșene: Livia Sorlea, Costi Dumitru, Ovidiu Furnea, Alexandra Togănel și Laura Sand. Am fost onorați de prezența lor, prilej cu care le mulțumim că, la ceas aniversar, au ales să sărbătorim împreună. De asemenea, fii ai satului au evoluat pe scenă, înflăcărând inimile spectatorilor: Ansamblul de dansuri Voiniceni, Relu Husariu, Grupul folcloric “Voinicelul”.

Prin această manifestare de conștiință și simțire românească a satului nostru am demonstrat că “Tot ce-i românesc nu piere”: unitatea, credința, patriotismul, portul, jocul și graiul.

Vivat România Mare!

Lasă un comentariu