IN MEMORIAM

Distribuie pe:

Nouă, celor de azi, beneficiari ai măreței zile de 1 Decembrie 1918, ne revine sarcina de a nu îi da uitării pe cei care au făcut posibilă Marea Unire. Printre ei sunt și oamenii Reghinului, cei care, la 5 noiembrie 1918, s-au constituit în primul Consiliu Național Român (după cel de la Arad, 31 octombrie 1918) și prima Gardă Națională din comitatul Mureș-Turda, ele fiind un exemplu de urmat pentru toate localitățile din jur.

Întru neuitarea acelei clipe, ca și în semn de adâncă recunoștință pentru acei bărbați de seamă ai Reghinului, mari luptători pentru interesul național, la data de 30 noiembrie 2018 s-a vernisat, la Casa de Cultură din localitate, expoziția documentară cu tema “Transilvania - leagăn și scut al Daciei străbune”, autor fiind domnul col. Gheorghe Bănescu.

Expoziția cuprinde copii ale unor documente păstrate în Biblioteca Națională și unele instituții de cercetare a istoriei din România și străinătate (comentate și încadrate în contextul lor istoric), câteva din acestea fiind prezentate publicului în premieră națională. Toate acoperă documentar perioada din istoria noastră străveche până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, accentul fiind pus pe personalitatea și faptele marelui Mihai Viteazul.

La această activitate a fost prezentă doamna primar MARIA PRECUP, iar domnii MIRCEA DORIN ISTRATE și GHEORGHE BĂNESCU au prezentat expoziția, ea urmând a rămâne deschisă pentru public până la sfârșitul lunii decembrie a.c.

Lasă un comentariu