Cercetătorii chinezi de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și cei de la Universitatea Fudan din Shanghai, citați de descopera.ro, susțin că temperatura optimă pentru organismul uman este cea de 22,8 grade Celsius, iar valorile situate peste sau sub aceasta sunt asociate cu o creștere a riscului de deces și de apariție a unor afecțiuni. Totodată, efectele temperaturilor scăzute sunt mai grave și de mai lungă durată în comparație cu cele ale valorilor ridicate.
“În studiul nostru, am analizat 1.826.186 de decese din cauze non-accidentale, înregistrate în perioada 2013-2015, în 272 de orașe din China, situate în cinci zone climatice.
Cauzele deceselor au inclus afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, boală coronariană, accidente vasculare cerebrale și boală pulmonară obstructivă cronică.
Temperaturile au fost clasificate în patru categorii: frig extrem (între minus 6,4 grade Celsius și 1,4 grade Celsius), frig moderat (între minus 1,4 grade Celsius și 22,8 grade Celsius), căldură extremă (între 29 grade Celsius și 31,6 grade Celsius) și căldură moderată (între 22,8 grade Celsius și 29 grade Celsius).
Astfel, am descoperit că 14,33% dintre decese au fost asociate cu temperaturile ridicate sau scăzute. Dintre acestea, frigul moderat și căldura moderată au fost asociate cu cel mai mic risc (10,49%, respectiv 2,08%). Odată cu creșterea valorilor de temperatură, riscul de deces a scăzut inițial și a început să se mărească treptat după 22,8 grade Celsius. Riscurile asociate frigului extrem a persistat o perioadă de peste 14 zile, în timp ce riscurile asociate căldurii extreme au apărut imediat și au durat doar două sau trei zile.
De asemenea, în urma cercetării s-a descoperit că impactul temperaturii scăzute asupra afecțiunilor cardiovasculare a fost mai mare în comparație cu bolile respiratorii. Mortalitatea cardiovasculară asociată temperaturii a fost de 17,48%, în timp ce mortalitatea în urma afecțiunilor respiratorii a fost de 10,57%.
Efectele frigului asupra sistemului cardiovascular sunt asociate schimbărilor la nivelul sistemului nervos autonom, tensiunii arteriale și răspunsului inflamator. Efectele asupra sistemului respirator ar putea fi cauzate de înmulțirea infecțiilor respiratorii în zilele reci.
Am descoperit, de asemenea, că rata mortalității din cauze asociate temperaturii a fost mai ridicată în cazul vârstnicilor de peste 75 de ani, al copiilor și al femeilor”, explică oamenii de știință chinezi.