CENTENARUL MARII UNIRI, SĂRBĂTOARE DE SUFLET, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Sute de români, de toate vârstele, împodobiți cu eșarfe, cocarde și stegulețe tricolore naționale au participat sâmbătă, 1 Decembrie 2018, la sărbătoarea populară organizată în Parcul Unirii, de Primăria și Consiliul local Luduș, cu prilejul Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Au fost primiți cu aplauze militarii din cele trei plutoane ale Diviziei 4 Infanterie GEMINA, din Cluj-Napoca, domnul Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, domnul Alexandru Câmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, senatorul Horea Soporan, deputatul Dinu Socotar, parlamentari români.

La momentul de început a sărbătorii, peste întinderea Ludușului vechi s-a înălțat glorios Imnul Național “Deșteaptă-te, române!”, așa cum a răsunat aici pentru întâia oară, în libertate, în urmă cu o sută de ani.

Printr-un riguros, dar și emoționant ceremonial militar, au fost dezvelite busturile turnate în bronz ale Marelui Voievod Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand I Întregitorul, Reginei Maria a României, ale marilor oameni politici Ion I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, aleși ca simbolici Părinți ai Patriei Române, reunite pe pământul strămoșesc al Daciei și al Daciei Romane. Lângă postamentul fiecărui bust au stat de strajă militari profesioniști și elevi ai

Liceului Tehnologic din oraș. Pentru sufletul lor, bucuria părinților și a profesorilor lor, pentru memoria colectivă îi numim pe elevii ludușeni care au stat de strajă: Antonia Gambarelli (XI E), Alex Oroian (X B), Carmina Gherasim (X B), Vasile Dâmbean (XII E), Roxana Roșca (XII B), Nicodim Donea (XII E) Andreea Keczan (XII E), Mihai Poruțiu (X F), Vlad Poruțiu (XII B), Adina Fodor (X B).

Înălțător de suflete, serviciul religios de sfințire al Ansamblului sculptural “Părinți fodatori a Patriei Române” oficiat de preotul paroh greco-catolic dr. Sorin Russu, de părintele protopop ortodox Lucian Voșloban, preoții parohi ortodocși Constantin Savu, Mihail Cercel, Viorel Ormenișan și Valer Moldovan, din Luduș, preotul greco-catolic Ioan Jidvean, din comuna Ațintiș, ajutați de cinci cântăreți bisericești, precum și cântecul popular patriotic “Nu uita că ești român”, interpretat de slujitorii Bisericii, au unit într-o singură simțire generația de români care a făurit Marea Unire, cu generația de ludușeni trăitori în anul 2018 și au lansat mesajul de Unire pentru generațiile celui de Al Doilea Centenar al Marii Uniri.

Primarul Cristian Ioan Moldovan s-a adresat adunării populare. În cuvântul său, domnul primar a apreciat că: “Istoria noastră de azi, cea pe care o scriem cu toții zi de zi și oră de oră, trebuie să devină o confirmare a ceea ce s-a pretrecut la 1 Decembrie 1918, pentru că altminteri, ultimii o sută de ani nu ar fi decât o viețuire fără sens și o decădere față de acel moment unic și glorios al istoriei noastre! Pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia a triumfat solidaritatea celor care credeau în viitorul României. Azi trebuie să triumfe solidaritatea celor care au tăria și hotărârea să rămână credincioși idealurilor celor care au murit, celor mai nobili și mai buni dintre fiii României! Pe ei îi onorăm astăzi, aici și acum! La mulți ani, ludușeni! La muți ani, România!”

Domnul prefect Mircea Dușa a omagiat sutele de generații de români care, conduși de voievozi viteji, au asigurat continuitatea de viețuire pe pământul strămoșesc al Daciei, i-a omagiat pe militarii Armatei României, jertfiți în Războiul de Independență, în Primul și în Al Doilea Război Mondial. A apreciat inițiativa Primăriei orașului Luduș de înălțare în Parcul Unirii a Ansamblului sculptural “Părinți fondatori ai Patriei Române”, care se constituie într-un îndemn la unitate națională pentru viitoarele generații de români.

În acordurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane ale recunoștinței, în numele Parlamentului României, Instituției Prefectului Județului Mureș, Primăriei orașului Luduș, Consiliului Județean Mureș, Diviziei 4 Infanterie GEMINA, din Cluj-Napoca.

Adunarea populară de la Luduș, de celebrare a Centenarului Marii Uniri, s-a încheiat cu impresionanta paradă militară, aplaudată de întreaga asistență.

Lasă un comentariu