CENTENARUL SĂRBĂTORIT LA SÂNGEORGIU DE PĂDURE

Distribuie pe:

Pe parcursul săptămânii ce a precedat Ziua Națională a României, zeci de elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic “Sfântul Gheorghe” din Sângeorgiu de Pădure au participat la felurite activități dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Astfel, sub genericul “România frumoasă în an Centenar”, a avut loc o expoziție - concurs de desene și picturi (coordonator - prof. Birton Lászlo, informatician Poloțca Lazăr Adrian, bibliotecar Menyhart Zsuzsanna), prezentări de ppt-uri “Portul popular românesc din cele trei provincii istorice” (prof. Bereczki Klara), concurs pe teme istorice “Simțim românește” (prof. Pop Ioan și prof. Crișan Maria), expoziție de costume populare românești, maghiare și țigănești (prof. Dumitru Marinela).

După intonarea Imnului de Stat, dna prof. Dumitru Marinela, dir. adj. al liceului, a deschis spectacolul cu poezia - motto - “Doamne, ocrotește-i pe români!”, de Adrian Păunescu. A urmat o rugăciune de binecuvântare a neamului românesc, rostită de dl. preot - paroh Iacob Raul Tudorel. Dl. viceprimar Tar Andras ne-a reamintit bucuria de a trăi împreună și rolul nostru în construirea unui viitor prosper. Despre rolul ASTRA în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a vorbit dna prof. Emilia Feier, președintele Despărțământului “Teodor Muică” Sângeorgiu de Pădure. Alocuțiunile au continuat cu cuvintele ziditoare ale dnei prof. Muică Doina, care a subliniat însemnătatea Marii Uniri, a Zilei Naționale a României și mândria de a fi român. Dl. Mureșan Zaharie, consilier local, foarte implicat în organizarea evenimentelor, s-a declarat a fi deosebit de bucuros pentru participarea numeroasă a sângeorzenilor și a mulțumit tuturor pentru sprijin și implicare.

În partea a doua a spectacolului a urcat pe scenă Corul Bisericii Ortodoxe române, dirijat de dna preoteasă Iacob Laura. Momente înălțătoare au fost simțite la interpretarea cântecului “Foaie verde plop uscatu”, de către dl. părinte Iacob Raul, alături de sora domniei sale, Iacob Alexandra, din Târgu-Mureș.

Spectacolul a fost încheiat de corul ASTRA “La fântâna dorului” și dl. prof. Șuteu Mihai din Bahnea, care au interpretat cu multă sensibilitate muzică populară românească și muzică patriotică, iar la final au îndemnat întreaga sală să cânte împreună colindul “O, ce veste minunată!”. Cum putea fi încheiat un spectacol atât de frumos și înălțător altfel decât cu creștinescul colind ce vestește nașterea Mântuitorului nostru!

Lasă un comentariu