ELEVII ȘCOLII GIMNAZIALE ,,MIHAI VITEAZUL” ÎȘI CINSTESC EROII, LA CEAS ANIVERSAR!

Distribuie pe:

De-a lungul timpului s-a dovedit faptul că națiunile nu se creează spontan, ele se construiesc. Națiunea română a fost făurită prin cultură și educație. Datoria noastră este să încercăm să cunoaștem adevărul și să-l transmitem generațiilor viitoare, iar acest lucru nu îl poate face nimeni mai bine decât dascălii.

În anul centenarului Marii Uniri, Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” din Tg.-Mureș a marcat acest eveniment printr-o suită de activități, prin care elevii devin părtași la istoria națiunii române, devenind astfel purtători ai valorilor și tradițiilor strămoșești.

Una dintre acestea s-a desfășurat la monumentul eroilor de la Oarba de Mureș, unde școlarii claselor primare, însoțiți de învățătorii lor, au adus un omagiu celor 11.000 de eroi jertfiți pe câmpul de luptă din acele locuri, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În dimineața zilei de 28 noiembrie, zi cu însemnătate istorică deosebită - Unirea Bucovinei cu România - cei 260 de copilași au pornit cu mare însuflețire să își cinstească eroii. Ajunși la Oarba de Mureș, au fost întâmpinați de Jandarmeria Română, care a sprijinit întreaga activitate. Au format steagul României, în timp ce au intonat ,,Deșteaptă-te, române! “, au cântat cântece patriotice și au ascultat-o, cu nemăsurat respect, pe doamna Mărginean, care, la venerabila vârstă de 92 de ani, le-a vorbit copiilor despre viața oamenilor de-a lungul celor aproape 100 de ani și despre jertfa eroilor la Oarba de Mureș.

Pe acordul Imnului eroilor, s-a depus o coroană de flori în culorile tricolorului la monumentul închinat eroilor și fiecare copil a depus o garoafă la mormintele soldaților care s-au jertfit pentru țară. Cu gândul la hora Unirii, pe care au dansat-o la sfârșitul activităților de la Oarba de Mureș, copiii au făcut apoi un popas la Mănăstirea Recea, unde au rostit o rugăciune pentru eroii neamului împreună cu măicuțele de la mănăstire, care au lăudat inițiativa acestor activități și modul în care elevii și-au dovedit respectul și dragostea de țară.

Cu inimile încărcate de multă iubire, copiii și dascălii s-au întors la cele cotidiene, mulțumiți că au contribuit și ei la comemorarea Marii Uniri din 1918, care a fost și rămâne pagina cea mei sublimă a istoriei românești.

Doamna director Fleșeru Romana Andreea mulțumește tuturor elevilor și cadrelor didactice implicate pentru toate aceste frumoase acțiuni, care fac din Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” locul unde educația formală și nonformală se ridică la cele mai înalte cote.

 

Lasă un comentariu