LEGEA PENTRU COMBATEREA VIOLENȚEI PSIHOLOGICE - BULLYING - MERGE LA PROMULGARE!

Distribuie pe:

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, luni, proiectul de lege care interzice violența psihologică - bullying - în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale. Proiectul merge la promulgare, după ce fusese adoptat de Camera Deputaților, la finele lui octombrie. Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011 este, astfel, modificată și completată cu o secțiune care prevede expres definirea și prevenirea bullying-ului, acordarea de asistență psihologică și informarea personalului didactic cu privire la problemele ce decurg din acest tip de comportament.

Potrivit normativului adoptat, „violența psihologică - bullying - este acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității

Educației Naționale, am avut tot timpul în minte frecvența mare a știrilor care prezentau filmulețe cu elevi agresați fizic sau verbal și apoi postate pe diferite platforme sociale. Sigur că autoritățile reacționau în aceste cazuri, dar, în lipsa unui instrument legislativ care să le ofere mijloacele de a preveni un astfel de comportament și de a lua măsurile care se impun, nu se putea face prea mult. Acum am reușit să umplem acest vid legislativ", a declarat presei deputatul Andrei Pop, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ.

Potrivit statisticilor, România ocupă locul al treilea în UE în topul țărilor afectate de acest fenomen în școli. La copiii care cad victime acestui tip de violență se manifestă dispariția încrederii în sine, scăderea randamentului școlar, abandonarea studiilor, depresii.

Lasă un comentariu