OMAGIU ADUS CENTENARULUI UNIRII DE CĂTRE ELEVII ȘCOLII GIMNAZIALE “FOGARASI SAMUEL” DIN GĂNEȘTI

Distribuie pe:

“La 1 Decembrie se auzea/Strigarea limpede și clară / Strigarea unui neam întreg: Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Ziua de 29 noiembrie 2018 a început la Școala Gimnazială “Fogarasi Samuel” din Gănești, cu activități dedicate CENTENARULUI UNIRII.

La această activitate au participat domnul director prof. Pataki Ladislau, domnul viceprimar Szász János, doamna secretar Pataki Edit Anna, cadrele didactice, personalul auxiliar, părinți și elevi.

Doamna prof. înv. Primar, Chețan Olga, a transmis însemnătatea evenimentului elevilor din clasele I-III A. Pentru a marca această zi, elevii au confecționat harta României și stegulețe tricolore. Cu gândul și sufletul la Marea Unire, elevii au recitat poezii și au interpretat cântece vechi patriotice. Toate acestea s-au petrecut într-o atmosferă plină de bucurie și entuziasm.

Sub îndrumarea cadrelor didactice de la Școala Gimnazială “Fogarasi Samuel” din Gănești, elevii din clasele V-VIII A, B au prezentat un program artistic cu poezii, cântece patriotice și o scenetă despre Țările Române, încercând să recreeze atmosfera anului 1918.

După intonarea Imnului de Stat, doamna prof. de istorie, Bogdan Corina-Carmen, a prezentat principalele momente care au dus la desăvârșirea unității naționale și primul punct al REZOLUȚIEI ADUNĂRII NAȚIONALE DE LA ALBA-IULIA, citită în plenul adunării de Vasile Goldiș:

“Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie / 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”. Marele om politic Iuliu Maniu a ținut un discurs prin care a motivat această rezoluție. Doamna prof. Bogdan Corina-Carmen a subliniat faptul că făurirea STATULUI NAȚIONAL UNITAR a fost un act de împlinire a voinței de unire a poporului român și a recitat: “Nu plânge, Maică Românie!”, poezie inedită găsită în ranița unui soldat mort, în toamna anului 1918, pe muntele Sorica din Carpații de Curbură.

Doamnele prof. Chețan Adina Cristina și Mîț Elena au coordonat cu multă dăruire elevii, care au prezentat sceneta “Unirea Țărilor Române”. Mesajul transmis a fost că, prin lupta neobosită a mamei, fiicele s-au întors acasă, iar setea de libertate a făcut-o nemuritoare. Țările unite au rostit: “Trăiască România! Împreună să fim pe vecie!”. Poeziile recitate de elevi au emoționat prin profunzimea versurilor, din care s-au desprins: eroismul, dragostea de țară, bunătatea, cinstea înaintașilor noștri.

Cântecele patriotice pregătite de doamna prof. Ugron Noémi Andrea s-au auzit prin glasurile elevilor: “Transilvanie frumoasă”, “Tu, Ardeal”, “Luptători de frunte”, “Hai să-ntindem hora mare”.

Domnul preot prof. Ötvös Ioan Nicolae, având o voce deosebită, a cântat alături de elevi.

Doamna prof. Mátyás Anna-Mária a coordonat elevii de la clasele VI-VII A, V B,VIII B, în realizarea unui colaj pe tema Unirii, cu 100 de citate pentru țară, au prezentat desene, au recitat poezii și au citat din mari personalități ale vremii.

Doamna prof. Butoiu Delia Adina și domnul prof. Dobrin Flavius Tiberius au îndrumat elevii în realizarea unei planșe tematice, care a fost expusă în cadrul activității.

“Înfăptuind Unirea - un lucru mult visat / De acest viteaz popor, cu suflet minunat / S-a întregit o țară-a noastră Românie / Pe care o slăvim cu multă bucurie”.

Lasă un comentariu