FESTIVAL ZONAL DE COLINDE

Distribuie pe:

Cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, Școala Gimnazială Crăiești, din comuna Crăiești, județul Mureș, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Crăiești, organizează FESTIVALUL “COLINDE, COLINDE!”, EDIȚIA a VII-a.

Evenimentul va avea loc în data de 9 decembrie 2018, ora 13.30, la Biserica Ortodoxă “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Crăiești.

Toți iubitorii de colinde sunt invitați să participe. Intrarea este liberă.

Vor participa următoarele grupuri de colindători: Școala Gimnazială Crăiești, Grădinița cu Program Normal Crăiești, Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai” Râciu, Școala Gimnazială Pogăceaua, Școala Gimnazială Șincai, Școala Gimnazială Fărăgău, Școala Gimnazială Silivașu de Câmpie din județul Bistrița Năsăud, Ana Lar cu grupul de colindători din județul Bistrița-Năsăud, Anca Manoilă și Corul Bisericii Ortodoxe “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Crăiești.

Evenimentul este susținut de CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ și sponsorii: S.C. OPREA AVI-COM S.R.L. Crăiești, BENUTI COMPANY din Crăiești, TUȚU TRANS din Târgu-Mureș, fam. Porav Ioan și Maria de la Reghin, oferind daruri colindătorilor.

Tradițiile și obiceiurile românești reprezintă un adevărat tezaur care trebuie păstrat și transmis. Copiii așteaptă cu nerăbdare Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului. Cea mai frumoasă și mai iubită de cei mici și cei mari, săraci sau bogați, este sărbătoarea Crăciunului.

Sărbătorile de Crăciun sunt minunate, mai ales unde se respectă tradițiile străvechi.

La inițiativa d-nei dir. prof. Găurean Diana de la Școala Gimnazială Crăiești, în colaborare cu pr. paroh Găurean Leonida de la Biserica Ortodoxă “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Crăiești, în parteneriat cu școlile vecine: Fărăgău, Râciu, Pogăceaua, Șincai, Silivașu de Câmpie, doresc să promoveze valorile morale, spirituale și culturale ale zonei de câmpie, în cadrul proiectului “COLINDE, COLINDE!”, prin interpretare de colinde, contribuind astfel la educarea copiilor pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor zonale de Crăciun. Multe colinde au fost culese de la bătrânii din sat, care au știut să-și păzească cu sfințenie tezaurul sărbătorilor de iarnă ce au luminat Crăciunul atâtor generații. Repertoriul este bogat în regionalisme fonetice și lexicale, exprimând profunzimea trăirilor prilejuite de Nașterea Domnului. Colindele ne arată pe Dumnezeu ca fiind călător, pelerin. El ne arată și ne cere să-L primim, iar cei care le cântă, copiii, tinerii sau vârstnicii, reprezintă cetele de îngeri care au cântat la Nașterea Mântuitorului în Betleem: “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2,14).

Cetele de colindători vor purta straie ce întregesc valoarea inestimabilă a colindelor ce răsună an în an, pe ulițele satelor.

Lasă un comentariu