COPIII CU VÂRSTA MAI MICĂ DE 7 ANI NU VOR MAI FI INSTITUȚIONALIZAȚI!

Distribuie pe:

Miercuri, 5 decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii 286/2018 privind creșterea vârstei minime de la 3 la 7 ani pentru trimiterea copiilor din sistemul de protecție, în servicii de tip rezidențial.

Potrivit noii legi, plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani va putea fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă, sau la asistent maternal, interzicându-se plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidențial.

Trecerea de la centre rezidențiale la îngrijire familială, familii substitutive sau asistenți maternali reprezintă un avantaj și din punct de vedere financiar, costurilor statului român cu plasarea copiilor în centre fiind de șase ori mai mari decât dacă minorul este plasat în familia extinsă sau substitutivă și de trei ori mai mari decât plasamentul la asistenți maternali.

 “Este un prim pas al unei colaborări feminine transpartinice, prin care vrem să promovăm legi necesare și benefice protecției copiilor, egalității de șanse, sistemului de educație și de sănătate. Le mulțumesc colegelor mele parlamentare că au decis să facem acest proiect împreună, că l-au susținut la fiecare pas și că astăzi putem spune că avem prima lege realizată de majoritatea femeilor din Parlamentul României”, a declarat deputatul independent Oana Bîzgan, inițiatoarea proiectului, care a fost susținută în demersul său de doamne parlamentare din toate formațiunile politice.

În expunerea de motive, se arată că instituționalizarea copiilor a fost dovedită nocivă de către multiple studii științifice de specialitate încă din anii 1950, având efecte ireversibile, atât asupra comportamentului, cât și asupra dezvoltării ulterioare a minorilor.

Potrivit studiilor, copiii crescuți în centre de plasament au rezultate net inferioare din punct de vedere psiho-social și cognitiv, cu impact semnificativ inclusiv asupra indicelui de inteligență. 

Lasă un comentariu