O ÎNTÂLNIRE ACADEMICĂ REMARCABILĂ

Distribuie pe:

Prefectul județului, domnul Mircea Dușa, a marcat deosebit de onorabil Ziua Constituției!

Decanul italian al Facultății de Litere, domnul prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, susține că România a luat modelul constituțional al Belgiei!

O întâlnire cu adevărat academică a avut loc în Aula Magna a Universității “Petru Maior”, la invitația Instituției Prefectului. Pentru cine nu știe, Universitatea de Științe și Tehnologie s-a unit cu cea de Medicină și Farmacie. Vorbitorii au considerat că este o reuniune importantă pentru comunitate, Constituția fiind legea fundamentală a unui stat de drept.

După căderea comunismului, în România s-a urmărit mecanismul procedurii de adaptare democratică. Constituția este de o importanță supremă, este Cartha fundamentală a unui stat.

În afara distinsului domn prefect Mircea Dușa, din partea gazdelor au vorbit prorectorul Iulian Boldea și decanul Facultății de Litere, paradoxal, cetățean străin, italian mai precis, Giordano Altarozzi, și doamna profesoară Daniela Vanea, de la catedra de istorie.

Din cele spuse vineri, matinal, am reținut că s-a sărbătorit un punct de reper, cetățeanul italian, cum am precizat de mai multe ori că este, pledând pentru protecția valorilor și chiar făurirea acestora, reactivarea valorilor democratice. S-a amintit despre Adunarea Constituțională din 1991, care a pus în legislație tot ce e opus în raport cu fostul regim comunist, totalitarist și abuziv. România are un nou model de politică, după modelul Belgiei, a precizat italianul. Nu mai e aceeași constituție din 1965, ci una liberală, cu accente democratice! Forma de democrație este una liberală, necontestată de nimeni.

Constituția este baza întregului așezământ într-o societate umană, a specificat profesoara de istorie - încă din antichitate, a fost lupta eficientă împotriva absolutismului totalitar.

Protejarea democrației este importantă chiar pentru asigurarea fericirii, pe plan juridic e vorba de dreptul la libertate. Constituția e necesară în ierarhia normativă, dreptul la libertate fiind fundamentul, placa turnantă a oricărei democrații, a subliniat Daniela Vanea.

Am remarcat sala foarte frumoasă de la Universitatea “Petru Maior” și pozitivitatea unirii celor două universități. Unificarea cu Universitatea de Medicină și Farmacie este foarte apreciată și de cadrele didactice ale ambelor prestigioase instituții mureșene, din câte am înțeles. Oricum, această manifestare a avut cu adevărat etichetă, cum se spune, și discursuri foarte documentate, din care am extras doar ideile principale! Constituția, deci, este Legea Fundamentală a Statului.

S-a explicat despre aprobarea prin referendum a Constituției României, integritate academică, multiculturalism și alte lucruri deosebit de interesante și chiar necunoscute pentru mulți.

Lasă un comentariu