ȚINUTUL SECUIESC VREA SĂ SE FACĂ FRATE CU TIROLUL DE SUD

Distribuie pe:

În cadrul unui forum desfășurat săptămâna trecută la Sfântu Gheorghe, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, l-a rugat pe invitatul său, Herbert Dorfman - europarlamentar din Tirolul de Sud, să propună noului guvern regional ce se va forma în curând, stabilirea unei relații de înfrățire cu Ținutul Secuiesc, propunere acceptată de oficialul european.

MTI, care a preluat știrea, notează că, în opinia președintelui CJ Covasna, Tirolul de Sud reprezintă un model pentru Ținutul Secuiesc întrucât autonomia teritorială, dobândită de provincia italiană cu majoritate germană, a adus pacea etnică și redresarea economică a regiunii: “Asta ne-am dori și noi, aici, în Ținutul Secuiesc: să trăim mai bine și să fie pace interetnică”, a precizat Tamás Sándor.

La rândul său, Herbert Dorfmann a declarat că, după cel de-Al Doilea Război Mondial, Tirolul de Sud a fost cea mai săracă regiune din Italia, astăzi, însă, este al doilea cel mai mare plătitor de taxe nete dintre provincii; motorul economiei îl reprezintă turismul, dar și agricultura joacă un rol important în menținerea regiunii. Există multe trăsături comune între Ținutul Secuiesc și Tirolul de Sud, motiv pentru care agreează propunerea avansată de președintele CJ Covasna, a precizat europarlamentarul.

Herbert Dorfman a întreprins o vizită de două zile în Ținutul Secuiesc la invitația unor europarlamentari UDMR. La forumul din Sfântu Gheorghe au fost invitați în principal specialiști din domeniul agriculturii, silviculturii și protecției mediului, precum și reprezentanți ai Consiliilor locale care au putut adresa întrebări politicianului din Italia, mai notează sursa citată. 

Lasă un comentariu