PRIN MIȘCĂRILE DIN UTER, BEBELUȘII ÎȘI COMPUN... HARTA CREIERULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Universitar din Londra, citați de descopera.ro, susțin că fiecare mișcare sau lovitură a fătului în uterul mamei îl ajută pe acesta să își “deseneze” o hartă a creierului său.

“Printre cele mai prețioase momente din timpul sarcinii sunt primele clipe în care mama simte loviturile copilului său. În studiul nostru, am descoperit că fiecare mișcare sau lovitură ajută fătul să își compună o hartă a creierului său.

Aceste lovituri sau mișcări fetale permit copilului să își creeze o rețea cerebrală de bază, prin care înțelege modul în care fiecare parte a corpului se mișcă.

Astfel, cartografierea spațială timpurie are loc doar până în momentul nașterii, după care, în doar câteva zile, aceleași mișcări nu mai au niciun efect asupra creierului.

Mișcările din uter pregătesc copilul pentru viața din exterior, astfel fiind creat un schelet cerebral pe care se pot construi apoi straturi complexe ale noilor capacități senzoriale obținute din lumea exterioară. Aceste aspecte fundamentale, precum cel tactic, sunt utile imediat după naștere pentru activități ca alăptatul.

Descoperirile din cadrul studiului pot avea implicații în îngrijirea neonatală și în modul în care este înfășat un nou-născut, pentru a se menține senzația din interiorul uterului.

În cadrul cercetării, au fost analizați 19 nou-născuți, care nu aveau mai mult de două zile. Cu ajutorul unui aparat non-invaziv de electroencefalografie, am măsurat undele cerebrale ale bebelușilor, axându-ne pe mișcările fetale din timpul somnului REM (rapid eye movement).

Rezultatele au oferit dovezi ale unor rețele neuronale, mai ales în cazul copiilor născuți prematur, în cazul cărora rezultatele sugerează că înfășarea poate fi benefică, deoarece imită interiorul uterului.

Așadar, având în vedere că aceste mișcări au fost observate în timpul somnului REM, rezultatele mai susțin și ideea că somnul nou-născuților trebuie protejat de zgomote”, explică oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu