TRICHINELOZA - SIMPTOME, CAUZE, TRATAMENT, PREVENȚIE

Distribuie pe:

Trichineloza este o infecție cu un parazit numit Trichinella, apărută ca urmare a consumului de carne de porc infestată, insuficient gătită. Deși poate fi tratată, trichineloza poate duce în unele situații la complicații grave, care pot pune în pericol viața. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, anual sunt înregistrate aproximativ 10.000 de noi cazuri de trichineloză.

În cauza simptomelor care pot imita o banală toxiinfecție alimentară - cum ar fi diareea, vărsăturile sau durerile de stomac -, infecția cu Trichinella este adesea diagnosticată târziu, când tratamentul este mai complex, iar riscul de complicații este mai crescut. Cele mai afectate țesuturi sunt cele musculare, de la nivelul limbii sau ochilor, sau zona intercostală, iar studiile arată că una din patru persoane infectate cu Trichinella prezintă inflamație la nivelul mușchiului cardiac.

Simptomele trichinelozei depind de mai mulți factori, precum stadiul și localizarea infecției, dar și starea generală de sănătate a persoanei infectate. Unele persoane pot însă să nu prezinte deloc simptome, în timp ce altele pot avea manifestări grave.

Trichineloza se manifestă în două etape: inițial, la 1-2 zile de la dezvoltarea infecției, simptomele includ: greață, vărsături, diaree, mâncărimi ale pielii, crampe abdominale, febră ușoară.

Ulterior, la 7-15 zile de la debutul infecției, apar manifestări mai severe, care semnalează extinderea infecției, cum ar fi: durerile musculare sau articulare, frisoanele, slăbiciunea generalizată, oboseala, tusea, febra ridicată, durerile de cap, constipația, umflarea feței, în special în zona ochilor, sensibilitate la lumină.

În cazul în care larvele paraziților se extind la nivelul inimii, creierului sau plămânilor, pot apărea simptome grave, precum: aritmie cardiacă, dificultăți respiratorii, tulburări de echilibru sau de coordonare, crize epileptice, insuficiență cardiacă sau chiar deces.

Complicațiile trichinelozei sunt rar întâlnite, dar pot include: nefrită, sinuzită, pneumonie, bronhopneumonie, miocardită, encefalită, meningită.

Principala cauză a trichinelozei este consumul de carne de porc infestată crudă sau gătită incorect. Animalele, la rândul lor, sunt infectate cu acest parazit din cauza alimentației pe bază de carne crudă sau resturi alimentare care conțin Trichinella. Pe lângă porci, și urșii, vulpile sau caii pot fi infestați cu acest parazit.

Trichineloza nu necesită întotdeauna tratament, dar acest aspect ține de starea generală de sănătate și de vârsta pacientului. Copiii, gravidele, persoanele vârstnice și cele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de complicații.

Infecția cu Trichinella poate trece de la sine, dar asta nu înseamnă că simptomele sunt de ignorat. Pentru ameliorarea acestora și evitarea complicațiilor, medicul poate recomanda administrarea de medicamente antiparazitare pentru a elimina parazitul din organism, analgezice pentru durerile musculare, corticosteroizi pentru reducerea inflamațiilor din organism, sau antiemetice pentru eliminarea senzației de greață și a vărsăturilor.

Cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei constă în prepararea corectă a cărnii de porc. Specialiștii recomandă gătirea cărnii de porc la cel puțin 71 de grade Celsius (în acest scop este util un termometru pentru măsurarea temperaturii din interiorul bucății de carne) pentru a distruge toate larvele de Trichinella.

O altă metodă de prevenire a trichinelozei constă în congelarea cărnii de porc la cel puțin minus 5 grade Celsius, pentru 20 de zile.

Afumarea, sărarea și gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella!

De asemenea, se recomandă spălatul temeinic pe mâini după manevrarea cărnii de porc, precum și igienizarea tocătoarelor, a cuțitelor și a altor ustensile folosite pentru tranșarea acesteia.

Lasă un comentariu