Cancer, boală malefică incurabilă. Diagnosticul cu cancer reprezintă o “condamnare la moarte”! Cancerul constituie o problemă publică majoră în România, problemă socială de interes național. Cunoașterea impactului bolii în rândul populației este esențială. Tumorile maligne sunt răspunzătoare pentru cca. 20% din totalul populației României, situându-se pe locul secund în rândul principalelor cauze de deces, după bolile cardiovasculare.
Zeci de mii de bolnavi de cancer, în tratament, își trăiesc drama fără a avea niciun fel de sprijin din partea Statului român, în condițiile unui impact crescut al bolii, al resurselor limitate și al costurilor mari necesare pentru îngrijirea bolnavilor. Dramele celor diagnosticați cu această boală sunt profunde. Numai cineva care a nimerit în capcana aceasta perfidă a bolii știe lupta incredibilă ce o presupune acest diagnostic. Viața întreagă i se schimbă. Până la finalul vieții, un bolnav de cancer, indiferent de forma lui, va trăi sub spectrul morții, indiferent ce ar fi. Dar... lucrurile nu se văd așa de pe banca celor care fac legile de protecție pentru sănătate, pentru cei care poartă anatema acestui diagnostic teribil.
Statul îți ia cu două mâini, și când ai nevoie, ești și trăiești sub calvarul cancerului, îți dă un picior în fund. “Dacă nu ai bani mori cu zile”. În România există peste un milion de pacienți diagnosticați cu cancer. În fiecare an sunt diagnosticate 78.000 de noi cazuri. Incidența cazurilor noi a crescut cu o rată medie de 3,6% pe an, 130 de pacienți mor zilnic. În ultimii 20 de ani mortalitatea prin cancer a fost aproximativ 60-98% din numărul de cazuri noi, ceea ce denotă, fără putință de tăgadă, deficiențe majore în sistemul sanitar privind situația și organizarea rețelei de asistență oncologică, îngrijire și tratament al bolnavilor, absența unor acțiuni de prevenție și depistarea precoce a cancerului, precum și insuficiența tratamentelor, nevoia de suport psihologic și emoțional, îndrumare și consiliere.
Din fericire, municipiul Targu-Mureș, reședință de județ, vechi centru medical românesc, în cadrul Spitalului Clinic Județean, dispune de o foarte importantă și utilă secție de Oncologie Medicală, în care principalul serviciu oferit pacienților este radioterapia externă antitumorală, pentru toate tipurile de localizări neoplazice, al treilea centru din țară privind dotarea cu aparatură performantă.
Pentru tratamentul afecțiunilor canceroase prin iradierea tumorilor sau chimioterapie, singurele opțiuni rămase pentru a anihila tumoarea canceroasă ce amenință moartea pacientului. Halucinant! În această secție se fac lunar peste 150 de internări, iar în ambulator se adresează în jur de 600 de pacienți din toată țara, pentru tratament la chimioterapie și peste 100 la radioterapie.
Aici, într-un spațiu impropriu, inadecvat, într-o clădire veche ce nu mai corespunde exigențelor actuale în domeniu (cu bună știință ignorată ani de-a rândul de către factorii de decizie de la județ și din Ministerul Sănătății) își desfășoară, eroic, activitatea un minunat colectiv de medici, cu dăruire, competență, profesionalism și respect pentru tratarea și îngrijirea comprehensivă a bolnavilor de cancer, parcursul tumoral personalizat al acestora, fenomenului psihosocial, distresul tumoral oncologic, luându-se în considerare totalitatea nevoilor pentru a menține continuitatea și calitatea vieții în perioada de tratament și, desigur, în perioada de reabilitare a bolnavilor.
Cinste, onoare și felicitări acestui colectiv: dr. Cornelia Togănel, medic primar radioterapie-oncologie, șef de secție, dr. Kolozsvari Paula, medic primar radioterapie-oncologie, dr. Daniela Roman, asistent universitar, dr. Radu Florin Damian, dr. Adela Văcar, dr. Gabriela Lazar, tehnicieni și asistenți medicali. Mențiuni speciale se cuvin doamnei doctor Cornelia Togănel, șef de secție, care de ani buni se luptă cu înverșunare pentru reabilitarea clădirii, mărirea spațiilor, dotarea secției cu aparatură modernă, asigurarea cu medicamente și materiale de întreținere speciale profilului oncologic. Rezultate: “Mai bine mai târziu decât niciodată”, “mai necesar ca oricând”, s-a primit totuși aprobarea Consiliului Județean Mureș pentru reabilitarea și mărirea spațiului, un promițător proiect privind aducerea acestei secții la standardele pe care ni le dorim cu toții, cadre medicale-pacienți. Optimism, speranțe și încredere!
Cuvinte de laudă și alese felicitări se cuvin doamnei Kolozsvari Paula despre care pacienții domniei sale, cu satisfacție spun: această doctoriță este “pâinea lui Dumnezeu”: competență, profesionalism, dăruire, fidelitate, onestitate, încredere, amabilitate, speranță și un zâmbet cald pentru fiecare pacient al domniei sale.
Anii trec și se tot duc!!! Autorul acestor rânduri transmite, pe această cale, secției de Radioterapie-Oncologie din Târgu-Mureș și personalului medical al acesteia, mulțumiri pentru interesul, amabilitatea, profesionalismul și comportamentul de care dau dovadă în vederea ocrotirii, îngrijirii și prelungirii vieții pacienților cu afecțiuni maligne.
CRĂCIUN ȘI ANUL NOU FERICIT!
LA MULȚI ANI!
Însănătoșire grabnică și speranțe de viață bolnavilor de cancer.