SCRIITORUL ILIE ȘANDRU - CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNITĂȚII ROMÂNEȘTI DIN JUDEȚUL HARGHITA

Distribuie pe:

Joi, 6 decembrie a.c., la Catedrala episcopală, ortodoxă din Miercurea Ciuc, cu hramul ,,Sfântul Nicolae”, în prezența Preasfințitului părinte Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, a domnului prefect Adrian-Jean Andrei, a celorlalte personalități locale și a credincioșilor, care au umplut până la refuz Catedrala episcopală, ortodoxă, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita i-a atribuit profesorului, publicistului și scriitorului Ilie Șandru înaltul titlu de ,,Cetățean de Onoare” a comunității românești din județul Harghita ,,în semn de prețuire și recunoaștere pentru întreaga activitate depusă în slujba acesteia”.

Cu această ocazie, profesorul Vasile Stancu a scos în evidență unele dintre multele, importantele și frumoasele activități inițiate și coordonate de profesorul Ilie Șandru, toate regăsindu-se de fapt în volumul omagial ,,Ilie Șandru, 60 de ani în slujba învățământului și cul-turii românești”, din seria ,,Profesioniștii noștri”.

Între acestea a ținut să sublinieze faptul că Ilie Șandru a adus în actualitate personalitatea multilaterală a celui care a fost Octavian C. Tăslăuanu, scriitor, publicist, om politic și patriot, conducătorul revistei ,,Luceafărul” (Budapesta 1902-1906; Sibiu 1906-1914) și secretar al Asociațiunii ASTRA (1906-1914), căruia i-a închinat volumul monografic ,,Pe urmele lui Octavian C. Tăslăuanu” (două ediții:1997, 2012) și a inițiat Colocviile naționale ,,Octavian C. Tăslăuanu pe coordonatele timpului”, ce se desfășoară anual, în luna februarie, în comuna Bilbor, satul ,,frumos ca-n povești, aninat pe crestele Carpaților”, în care Tăslăuanu s-a născut la 1 februarie 1876.

Profesorul Ilie Șandru este, de asemenea, autorul monografiei ,,Patriarhul Miron Cristea” (două ediții: 1998, 2008), după ce au trecut șapte decenii de la volumul monografic al lui Ion Rusu-Abrudeanu (dr. Miron Cristea - înalt regent, Ed. Cartea Românească, București, 1929), în care nu s-a mai scris nimic despre viața și activitatea întâiului Patriarh al României Mari și al Bisericii Ortodoxe Române, născut la Toplița Română, în 18 iulie 1868. Pentru cultivarea memoriei acestuia, Ilie Șandru a inițiat și condus ,,Zilele Miron Cristea”, amplă manifestare cultural-științifică și religioasă, internațională, ce se desfășoară în fiecare an, între 17-20 iulie, la Toplița, ajunsă la cea de a XXI-a ediție. Cu această ocazie se tipărește volumul ,,Sangidava”, cuprinzând zecile de comunicări prezentate la sesiunea internațională de comunicări științifice ,,Istorie națională, cultură românească și credință străbună”.

Deosebit de bogată este activitatea publicistică a profesorului Ilie Șandru, cuprinzând mii de articole. Ziaristica lui Ilie Șandru ,,este una de tranșeu”, cum scria cineva, pentru că s-a luat de piept, cum se spune, cu toți cei care, într-un fel sau altul, au atentat și atentează la unitatea și integritatea României. Zecile de studii de istorie, literatură, istorie bisericească, etnografie și sociologiei în revistele din sud-estului transilvan: Sangidava, Angvstia, Acta Carpatica, Anuarul Arhivelor Mureșene, Vatra Veche, Cuvântul liber, Curierul de Transilvania, ASTRA - Buzăul Ardelean, Colocviile de la Nicula, cât și în alte publicații din țară precum: Familia română, din Baia Mare, Steaua, din Cluj-Napoca, Credința străbună, din Alba Iulia, Transilvania, din Sibiu, Valori perene, din Roman, Națiunea, Totuși iubirea, Flacăra, Vremea, România Mare, Tricolorul, Românul, Țara Noastră, Adevărul, din București. Unele dintre acestea se regăsesc în cele cinci volume de publicistică pe care le-a editat de-a lungul vremii.

Nu mai puțin bogată și valoroasă este activitatea lui Ilie Șandru ca scriitor, scriind și publicând, în perioada 1995-2018, 23 de volume, între care stau la loc de frunte cele șase romane, din care cinci sunt romane istorice. În ele autorul ,,rememorează istoria românilor până la 1918, o istorie tragică... Prin Ilie Șandru, romanul istoric românesc revine în actualitate”. Titlurile lor: ,,Binecuvântată a fost clipa...” (2002), ,,Peste hotarele timpului” (2013), ,,Așa a fost să fie...” (2015), ,,Ani de zbucium” (2016), ,,Destine după... destine” (2017). Acestora li se adaugă volumul ,,Eroica îndârjire” - Evocare romanțată a eroismului românesc, la Centenarul Marii Uniri.

Activitățile culturale, scriitoricești, publicistice și științifice au fost și sunt puse în valoare și de apartenența sa, în calitate de lider sau membru activ, la diferitele organizații culturale, civice sau profesionale cum ar fi: președinte al Fundației culturale “MIRON CRISTEA” din Toplița; membru al Despărțământului ASTRA Covasna - Harghita; membru al Fundației culturale “Vasile Netea” din Tg.-Mureș, filiala “Virtus Romana Rediviva” din Monor (județul Bistrița-Năsăud); membru fondator al Ligii Scriitorilor, filiala Târgu-Mureș; membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președinte executiv al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în perioada 17 noiembrie 2012 - 31 mai 2014, și membru al Consiliului Director de la înființarea sa până în prezent.

De-a lungul timpului, pentru prodigioasa sa activitate, profesorul, publicistul și scriitorul Ilie Șandru a fost distins cu numeroase diplome, titluri și ordine, dintre care enumerăm câteva: în anul 1998, Diploma aniversară a Uniunii ,,Vatra Românească”; în 2000, Diploma de Onoare și titlul de Membru de Onoare al Uniunii Naționale a Cadrelor militare și de rezervă; în 2004, Ordinul ,,Meritul pentru Învățământ” în gradul de Cavaler; în 2005, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață și a peste o jumătate de veac de activitate puse în slujba comunității, Consiliul Local Toplița i-a conferit onorantul titlu de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Toplița; tot în 2005; în 2006, Diploma de Onoare și titlul de Membru onorific al Despărțământului Astra ,,Frații Popeea” din Săcele ,,pentru chemarea demnității și curajul asumat întru apărarea identității românilor harghiteni”; în 2008 Placheta de Onoare a Prefecturii județului Harghita, cu ocazia Zilei Naționale a României; în 2011, Diploma de Onoare a Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita și Diploma și Medalia ,,Asociațiunea ASTRA - 150 de ani (1861-2011), Diploma de Excelență a publicației NAȚIUNEA - continuite pentru neam și țară și Diploma de Excelență a Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hașdeu” din Chișinău; în 2013, Grupul de Cercetare ,,Ioan I. Russu” pentru sud-estul Transilvaniei, i-a acordat prof. Ilie Șandru “Premiul Ioan I. Russu” și Diploma de Excelență “Pentru activitatea de cercetare cu privire la istoria și devenirea românilor din Covasna și Harghita”. În ultimii 5 ani, panoplia de distincții a profesorului Șandru s-a îmbogățit cu peste 20 de diplome de excelență și de onoare, precum și cu premiul literar “Teiul de aur”, acordat de Editura Geea din Botoșani, în anul 2016, Crucea “Sf. Ilie” a Episcopiei Covasnei și Harghitei și placheta “O sută de personalități” acordată de Primăria municipiului Toplița cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Nu pot sfârși acest panegeric, o modestă încercare de laudatio, la adresa unei personalități a comunității românești din această parte de țară, care, alături de Î.P.S. Ioan, de P.S. Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, alături de liderii societății civice românești au făcut și fac istorie pe aceste meleaguri, fără a remarca un fapt care mă onorează în mod cu totul deosebit - colaborarea noastră la publicația regională de atitudine și cultură, cu un profund caracter patriotic “Condeiul ardelean” și la apariția volumului “Profesioniștii noștri”, numărul 7, dedicat domniei sale. Felicitări, domnule Ilie Șandru, pentru activitatea de excepție defășurată până în prezent și atribuirea de către Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita a onorantului titlu de “Cetățean de Onoare al comunității românești din județul Harghita!”.

 

Lasă un comentariu