PERICOLUL DIN LUMINA EMANATĂ DE ECRANE

Distribuie pe:

Deși informațiile privind nocivitatea gadgeturilor folosite din ce în ce mai mult în viața cotidiană nu lipsesc din toate sursele de informare publică, de multe ori ele sunt ignorate în ideea în care utilitatea tehnicii primează.

Ceea ce nu știm însă mulți dintre noi este că singura lumină benefică pentru organism este lumina albastră naturală. Ecranul telefonului, laptopului, televizorului cu ecran plat sau al calculatorului este sursă de lumină albastră artificială la care ne expunem unii dintre noi mai bine chiar de 12 ore pe zi. Această lumină artificială este extrem de dăunătoare nu numai pentru vedere, ci și pentru piele, accelerând procesul de îmbătrânire prematură. Organismul nostru nu are capacitatea de a bloca acest tip de lumină, ochii fiind cei mai afectați. Lumina artificială reușește să pătrundă pe cornee cu ușurință și să ajungă la retină cauzând leziuni permanente care, în timp, pot duce chiar la pierderea vederii. Primele simptome sunt cele de oboseală oculară, însoțită apoi de înroșirea ochilor, lăcrimare și vedere în ceață.

Dacă efectul luminii artificiale asupra ochilor este într-o oarecare măsură conștientizat, nu același lucru se poate spune despre efectele luminii albastre artificiale asupra pielii. Medicii dermatologi avertizează că 10 ore petrecute în fața ecranelor digitale poate reprezenta echivalentul a 20 de minute de expunere în bătaia razelor solare. Astfel crește stresul oxidativ la nivelul pielii, iar penetrarea stratului superficial al acesteia afectează nivelul de elastină și colagen, răspunzătoare pentru menținerea fermității și elasticității.

Pe lângă aceste avertizări, specialiștii vin și cu soluții de protecție, principala măsură pe care o poți lua fiind aceea de a folosi dispozitive cu ecran cu filtru. Pe lângă aceasta, mai sunt recomandate folosirea ochelarilor cu lentile de protecție pentru calculatoare, care pot bloca lumina albastră artificială, cremele pe bază de antioxidanți, care pot crea o barieră la nivel cutanat, dar mai ales suplimentele alimentare care conțin antioxidanți.

Totuși, cea mai eficientă cale de a te proteja în fața pericolului din lumina emanată de ecrane rămâne limitarea la expunere.

Lasă un comentariu