ROMÂNIA, PREZENTĂ LA ADOPTAREA PACTULUI GLOBAL PENTRU MIGRAȚIE!

Distribuie pe:

Pactul global cu privire la migrații a fost aprobat oficial luni, la Marrakech (Maroc), după proclamarea verbală și tradiționala lovitură de ciocan, în fața reprezentanților celor aproximativ 150 de țări reuniți în conferință interguvernamentală, transmit AFP și Reuters.

La reuniune nu au participat: Austria, Italia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia, Elveția, Australia și Republica Dominicană, iar Statele Unite ale Americii s-au retras, încă de anul trecut, din procesul de elaborare a Pactului, afirmând că documentul contravine politicii lor privind migrația.

În România au existat extrem de puține informații privind prevederile Pactului și consecințele aplicării acestora pe teritoriul țării noastre. Într-un târziu, la insistențele mass-media centrale, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că țara noastră a fost reprezentată la Marrakech de o delegație interministerială formată din reprezentanți ai MAE, ai Ministerului de Interne și de ambasadoarea României în Maroc, Daniela Brândușa Băzăvan, după ce președintele Ionahhis a semnat memorandumul propus de Guvern pentru semnarea Pactului.

Luni seara, aproximativ 500 de persoane au protestat în fața Palatului Cotroceni față de decizia României de a semna Pactul ONU pentru migrație, notează stiripesurse.ro. Manifestanții au protestat, de asemenea, în fața sediului Ministerului de Externe și în Piața Victoriei. „Trădarea de țară în pacte se măsoară" a fost unul din mesajele de la protest, notează sursa citată.

Potrivit Barometrului Național realizat de Biroul de Cercetări Sociale (sursa - activenews.ro) realizat în perioada 27 noiembrie - 5 decembrie, în condițiile în care în România a lipsit orice dezbatere publică privind semnarea Pactului, la întrebarea: „Dacă în ziua alegerilor europarlamentare s-ar organiza un referendum privind interzicerea migranților musulmani în România cum ați vota?" - 62% dintre cei chestionați au răspuns că ar vota „pentru" interzicerea migranților, 22% ar fi împotriva interzicerii acestora pe teritoriul României, iar 16% nu ar vota.

Pe de altă parte, surse citate de Reuters afirmă că țările membre ale Uniunii Europene care vor refuza acceptarea imigranților extracomunitari ar putea fi obligate să achite așa numitele „contribuții de solidaritate", la inițiativa Franței și a Germaniei. Conform unui proiect de document vehiculat la o reuniune a miniștrilor de Interne din țările UE, preluat de Reuters și citat de Mediafax, planul prevede, în continuare, obligativitatea țărilor europene de a accepta solicitanți de azil, dar pot fi făcute excepții pentru țările care contribuie cu „măsuri alternative de solidaritate", surse diplomatice precizând că această formulare se referă la contribuții la bugetul UE sau la proiecte de dezvoltare în țări din Africa. Prin aceasta se urmărește depășirea disensiunilor între națiuni precum Germania, care acceptă imigranți, și țări estice, ca Ungaria, reticente să ofere azil. Totodată, se are în vedere instituirea unui mecanism la nivelul UE prin care să evite situația în care toate țările ar putea opta pentru achitarea de contribuții financiare.

„Ca deputat al României, dezaprob total slugărnicia Ministerului Afacerilor Externe în chestiunea Pactului ONU privind migrația (…) Pactul nu are instrumente de constrângere juridică, fiind mai mult o însăilare de recomandări care, dacă, în ipoteza îndepărtată a unei eventuale ratificări a unui astfel de tratat internațional ar fi transpuse în norme juridice prin adoptarea de legi separate inspirate din propunerile ONU, ar putea afecta serios suveranitatea națională, încălcând cel puțin 2 articole din Constituție. De asemenea, pentru ca acest pact să devină lege, el acum fiind inexistent juridic până la ratificarea prin Parlament, are de trecut de Camera Deputaților, Senat, Președinție și, posibil, Curtea Constituțională, unde ar fi respins fără mari emoții. Niciun act internațional nu are vreo putere de normă de drept public atâta timp cât nu este trecut prin votul Parlamentului. De aceea, insist pentru o abordare rațională și fără nicio teamă a acestui subiect și cred că Parlamentul va da o lecție de patriotism acestui executiv iresponsabil și va vota împotriva ratificării acestui cadru de cooperare inutil și gândit din perspectiva ideologică a corectitudinii politice, act internațional despre care vorbim. Înainte de a fi de stânga ori de dreapta, noi, parlamentarii, suntem români și vom apăra interesele Țării", a scris, luni, pe pagina sa de socializare deputatul Daniel Gheorghe, cunoscut pentru opiniile sale anti-migrație.

În Belgia, Pactul a provocat demisii din guvern, naționaliștii flamanzi părăsind executivul, care a devenit minoritar, fapt ce ar putea provoca alegeri parlamentare anticipate.

Pactul va face obiectul unei rezoluții finale a ONU la 19 decembrie, la New York.

Potrivit statisticilor ONU, migranții reprezintă 3,4% din populația mondială, iar transferurile financiare ale acestora sunt în jur de 450 de miliarde de dolari, adică 9% din PIB-ul mondial. (sursa foto - EurActiv)

 

Lasă un comentariu