ICOANA MAICII DOMNULUI “PANTANASSA” LA MĂNĂSTIREA “SF. ILIE” - SÂNGER

Distribuie pe:

Provenită din Sf. MUNTE ATHOS - Grecia, cel mai cunoscut centru universal al ortodoxiei, icoana Maicii Domnului “Pantanassa” a fost reprodusă după cea originală de către călugării Sf. Mănăstiri VATOPEDU. Toate reproducerile și chiar copiile xerox s-au dovedit a fi pline de har prin minunile săvârșite. PANTANASSA poate fi tradusă din greacă ca fiind “Împărăteasa a toate”. Credincioșii nu folosesc icoana ca pe un idol, ci cinstesc puterea Maicii Domnului care împlinește rugăciunile celor care au sufletul plin de credință și iubire. Cei din mănăstirea Sf. ILIE TEZVITEANUL de la Sânger-Chimitelnic și în special părintele ILIE OVIDIU și-au dorit de mult această icoană făcătoare de minuni.

Cum a ajuns aici această minunată icoană?! A fost dăruită mănăstirii prin jertfa unei familii din eparhia Sibiului, ca mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Domnului. Reproducerea icoanei se execută în mod excepțional și în condiții speciale, realizarea ei durând câteva luni. La muntele Athos, rânduiala sfințirii icoanei prevede păstrarea mai mult timp împreună cu originalul, apoi atingerea ei de toate Sfintele Moaște existente în mănăstirea Vatopedu.

Părintele du-hovnic ILIE OVIDIU a aflat despre vestea venirii icoanei la mănăstire, în ziua Praznicului Intrării Maicii Domnului din 21 noiembrie, prilej cu care se face privegherea întreaga noapte, în fiecare an. Icoana a fost adusă la mănăstire de sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae, în 6 decembrie, ca pe un dar neprețuit și mult așteptat. Icoana a fost întâmpinată cu o procesiune și purtată de preoți în jurul bisericii, apoi așezată în interior. După ce s-a obținut binecuvântarea ierarhului eparhiat, donatorii au adus la cunoștința celor din mănăstire necesitatea procurării unui suport special pentru a putea fi expusă în biserică. Părintele duhovnic ILIE OVIDIU a solicitat ajutor unei terțe persoane din Alba Iulia care l-a informat că suportul de care avea nevoie s-a întors la proprietar de câteva zile, deși fusese împrumutat timp de 2 ani. Găsirea acestui suport în momentul în care a fost solicitat, poate fi considerat un miracol al Maicii Domnului. Suportul (asemănător unui șevalet) a fost conceput pentru icoana Pantanassa, având inscripționat textul “Bucură-te, Împărăteasă a toate”. Astfel, cu bucuria în suflet și mulțumirea către Maica Domnului, părintele a reușit să așeze spre închinare această minunată și complexă icoană, chiar de ziua Sf. Ierarh Nicolae.

Slujba, la care am participat alături de mulți credincioși, a avut un efect special asupra mea, bucurându-mi sufletul de frumusețea și harul divin răspândit de prezența acestei icoane unice, înconjurată de mireasma mulțimilor de flori. Binecuvântată fie această zi, în care părintele, cu harul său special, ne-a miruit la sfârșitul slujbei, cu mirul adus de la Muntele Athos!

Lasă un comentariu