Leptospirozele sunt boli infecto - contagioase întâlnite atât la om, cât și la numeroase specii de animale domestice și sălbatice. Boala se manifestă prin febră, icter, anemie, hemoglobinurie, nefrite și avorturi. Sursele de îmbolnăvire pentru om sunt animalele bolnave infectate, porci și câini, șobolanii și șoareci, mai pot fi amintite și surse indirecte: apa, solul și furajele contaminate. Agenții patogeni pot pătrunde în organismul uman prin piele sau mucoasele bucalo, faringiană, esofagiană, genitală. Dintre animalele domestice, cele mai receptive la aceste bacterii sunt porcinele, taurinele și câinele. Câinele, alături de rozătoare, este un purtător obișnuit de leptospiroză, care poate transmite boala la om și la celelalte animale prin diverse secreții și urină. Câinii bolnavi sau purtători reprezintă principala sursă de infecție cu leptospiroze pentru celelalte specii de animale și pentru om.
Icterul canin se întâlnește mai ales la câinii tineri și se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, vomă, diaree cu sânge. Pe mucoasa bucală apar ulcerații, animalul manifestă o sete exagerată, urina este de culoare brună și eliminată în cantități mici. Boala se termină prin moartea a 50 la sută din cazuri.
Tifosul canin, întâlnit mai ales la câinii adulți, se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, vomă frecventă, diaree apoasă continuă, hemoragică. Diagnosticul acestor boli se determină în laborator.
Profilaxia leptospirozei canine se face prin: vaccinarea câinilor; dezinfecția adăposturilor tuturor animalelor și combaterea rozătoarelor. La apariția acestor simptome trebuie apelat de urgență la medicul veterinar pentru stabilirea tratamentului.