Cercetătorii americani de la Colegiul de Medicină Baylor, citați de descopera.ro, susțin că o abordare neconvențională a anulat deficitul în comportamentul social asociat cu autismul în modelele genetice, de mediu și idiopatice.
“În studiul nostru, am administrat bacteria Lactobacillus reuteri, ce poate duce la anumite schimbări în creier, care anulează deficitul social, printr-un mecanism care implică nervul vag și sistemul de recompensă oxitocină - dopamină.
Aceste descoperiri aduc noi speranțe pentru elaborarea unor terapii pentru tulburările neurologice, cu ajutorul microbilor din intestine.
În 2016 am descoperit, la șoareci, că urmașii mamelor cu o dietă bogată în grăsimi au deficit social și schimbări în flora intestinală, caracterizată printr-o reducere în abundență a bacteriei Lactobacillus reuteri. Și, mult mai important, restaurarea nivelurilor de bacterie la moștenitori a anulat deficitul social.
Totuși, acest model reprezintă doar unul dintre numeroasele mecanisme adiacente ale acestei situații. Așadar, am decis să investigăm dacă descoperirile noastre s-ar aplica și la alte modele cu origini diferite.
Cauzele autismului pot fi genetice, de mediu sau idiopatice, iar noi am folosit modele pentru fiecare condiție. Astfel, am investigat dacă bacteria aceasta poate restaura comportamentul social la alte modele care reprezintă diferite cauze de apariție a autismului.
În mod surprinzător, am descoperit că bacteria poate declanșa recuperarea comportamentelor în toate modelele pe care le-am testat, sugerând că această abordare bazată pe microbi poate îmbunătăți abilitățile sociale”, explică oamenii de știință americani.