VILA MOARA ȘI VILA DE OASPEȚI DIN PARCUL REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

De la ferestrele etajului doi se deschid priveliști spre cascadă, spre mare și spre vila Cuibul liniștit.

Imensa ușă de lemn arcuită, cu decorații din metal, este unul din detaliile care impresionează prin frumusețe. Această ușă, precum și ușile sculptate de la vila Prințul Nicolae și vila Cuibul liniștit au fost cumpărate de la un castel vechi din Orientul îndepărtat.

Nimeni nu-și amintește de când ținutul Sala de mese este reprezentat de roțile morilor.

Atunci când arhitecții au început să proiecteze Castelul, Regina a insistat ca și clădirile deja existente să fie păstrate și înscrise în soluția arhitecturală finală. Barajul celor trei mori se afla în apropierea cascadei. Având în vedere că malul este destul de înalt, apa trecea de la prima moară și apoi se vărsă succesiv în cea de-a doua și cea de-a treia moară. Din aceste vile se aude atât cântecul cascadei, cât și zgomotul valurilor mării. Astăzi, la vilă se află “Camera de oaspeți a Reginei” și “Pivnița Regală de vinuri”.

Regina Maria, deseori, își petrecea serile în sala sa de oaspeți, înconjurată de prietenii săi apropiați. Pentru aceste clipe îmbrăca o rochie elegantă în culori vii, iar ochii ei albaștri mereu râdeau. Invitații, din jurul mesei, își acopereau genunchii cu batiste din mătase, cu broderie elegantă din brocat. Mâncarea era servită în frumoase farfurii de porțelan. Regina alegea serviciul după gustul oaspeților săi. Maria cunoștea bine mâncărurile englezești, rusești, nemțești, românești și chiar cele orientale, dar și accesoriile pentru servire tipice fiecărei bucătării. După fiecare masă de seară, oaspeții se rezemau între nenumăratele perne, cufundați, de foșnetul apei, în discuții interesante. Ca și acum, în trecut pereții camerei de oaspeți erau acoperiți cu tablouri, cu înfățișări fantastic reliefate, articole din alamă, din bronz și din argint, sfeșnice, icoane antice splendide și vase ceramice pline cu flori. Mobila veche frumoasă se îmbina cu ornamente elegante - confort incomparabil și liniște. Uneori, regina Maria lua masa de seară pe o măsuță, în fața șemineului.

Lasă un comentariu