SĂRBĂTOARE ÎN SATUL BĂRBOȘI, COMUNA ZAU DE CÂMPIE

Distribuie pe:

La invitația cucernicului preot pensionar Gheorghe Oltean, localnici și fii ai satului stabiliți în alte localități transilvane au participat la întâlnirea fiilor satului, în data de 9 decembrie 2018. Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată. în Biserica Ortodoxă, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Bărboși.

Printr-o slujbă de parastas, au fost omagiați cei 59 de eroi locali din Primul și din Al Doilea Război Mondial. Suspine și lacrimi au îndurerat sufletele urmașilor eroilor. Adresându-li-se, părintele Gheorghe Oltean i-a îmbărbătat: “Eroii pe care i-am pomenit și cei care s-au întors acasă din războaie, răniți sau sănătoși, imediat sau după ani de prizonierat, au luptat cu gândul la libertatea, unitatea și fericirea întregului neam românesc, pentru România Mare”.

Întâlnirea fiilor satului a continuat cu lansarea monografiei ieșită recent sub tipar, cu titlul BĂRBOȘI, UN VECHI SAT CU OAMENI HARNICI. În calitatea sa de coordonator al lucrării, părintele Gheorghe Oltean a adus mulțumiri autorilor celor 5 capitole: Alexandru Mureșan, Veronica Călușer (n. Iclănzan) înv. Corina Mătieș (n. Pop), Simion Oltean, rapsodul popular Rodica Puia Păcurar, Nicolae Ghemeș, secretar al Primăriei Zau, părintele paroh Ioan Bălaj, prof. Ioan Hațegan și fotograful Ciprian Cenan.

Deschizând monografiile, fiii satului au aflat cu uimire că prima atestare documentară a satului Bărboși datează din anul 1292, că pe clopotul actualei biserici din sat este încrustat anul 1632, că mama iluministului român Gheorghe Șincai (1754-1816) era din satul Bărboși, că în timpul Războiului de Independență (1877-1878) românii din Bărboși au contribuit cu bani, îmbrăcăminte și materiale sanitare pentru ajutorarea dorobanților, că la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia au participat localnici, conduși de preotul paroh Octavian Pop.

Sărbătoarea s-a încheiat la locuința din Zau a venerabilului preot Gheorghe Oltean. Oaspeții au admirat Muzeul etnografic, o Masă a Tăcerii, o Poartă a Sărutului, o Coloană fără Sfârșit, sculptate de gazdă, o înaltă cruce de marmură albă pe care a fost inscripționată data de 10 septembrie 2013, când Muzeul în aer liber a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Lasă un comentariu