FORMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ

Distribuie pe:

Stimate domnule/Stimată doamnă,

În vederea pregătirii întâlnirii conducerii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș cu reprezentanții comunităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, care va avea loc cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Andrei, în luna ianuarie 2019, la sediul Centrului Eparhial din Miercurea Ciuc, la o dată pe care o vom comunica la timpul potrivit, vă adresăm rugămintea respectuoasă de a răspunde la câteva întrebări referitoare la prioritățile comunității românești din localitatea și județul dvs., dar și din întreaga zonă a celor trei județe, în anul 2019 și în perspectivă.

Contăm foarte mult pe contribuția dumneavoastră în redactarea documentelor care vor exprima punctul de vedere autorizat al reprezentanților legitimi ai românilor din această parte de țară, privind dezvoltarea localităților românești și etnic mixte, a întregii regiuni din sud-estul Transilvaniei și asigurarea unui climat normal de conviețuire interetnică. Așteptăm răspunsurile la prezentul chestionar, până la data de 10 ianuarie 2019, la adresa de e-mail: forumulcivicalromanilor@gmail.com,

1. Ce obiective prioritare ar trebui să cuprindă o viitoare strategie de dezvoltare durabilă a regiunii Carpaților de Curbură?

2. Care sunt reglementările legislative ce trebuie adoptate, sau modificate, ale căror prevederi să asigure dezvoltarea economică, socială și culturală a comunității dvs., precum și păstrarea și afirmarea identității românești, în județele în care românii sunt numeric minoritari?

3. Care sunt modificările ce ar trebui efectuate în structura instituțiilor publice locale, județene și centrale, pentru a putea asigura cadrul instituțional necesar păstrării și afirmării identității românești, în județele în care românii sunt numeric minoritari?

4. Enumerați principalele probleme ce necesită sprijin pentru buna funcționare a școlilor, parohiilor, căminelor culturale, bibliotecilor și a altor instituții și așezăminte de interes public.

5. Enumerați obiectivele și lucrările de investiții din localitatea dvs. care au nevoie urgentă de cuprinderea în programele de finanțare.

6. Care trebuie să fie răspunsul românesc adecvat (central și local) la inițiativele reprezentanților comunității maghiare referitoare la autonomia teritorială pe criteriu etnic a zonei noastre?

7. Care ar fi configurația cea mai bună a unei viitoare regiuni care să cuprindă județele din sud-estul și centrul Transilvaniei?

8. Ce considerați că ar trebui întreprins pentru contracararea eficientă a ofensivei mediatice maghiare referitoare la istoria românilor și la realitățile prezente din Transilvania?

9. Considerați că sunt necesare mijloace media în limba maghiară redactate de autoritățile române?

10. Cum apreciați că poate fi reglementată problema afișării în spațiul public a simbolurilor comunității maghiare?

11. Ați fi de acord cu o strategie comună la nivelul județelor Covasna/Harghita privind alegerile din 2019-2020?

 

str. Miko Imre nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA,

tel./fax: 0267.313534, email: forumulcivicalromanilor@gmail.com

www.forumharghitacovasna.ro

 

Lasă un comentariu