100 DE MESAJE PENTRU ROMÂNIA

Distribuie pe:

100 de mesaje pentru România au fost lansate de elevii mureșeni, numiți Moștenitorii României în proiectul “România 100 - Eu aleg România”. Totul s-a întâmplat în Sala de Spectacole de la Radio România Târgu-Mureș.

Evenimentul a fost deschis de vocea inconfundabilă a Soranei Fărcaș, care a interpretat piesa Rugăciune pentru părinți. Apoi, managerul Studioului Teritorial Radio România Târgu-Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa, a vorbit de întreg proiectul Eu aleg România, derulat pe parcursul a 5 ani de Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România, dar mai ales de cel dedicat Centenarului, în 2018, care a cuprins o serie de evenimente organizate la Târgu-Mureș și Brașov. Totodată, a anunțat continuarea proiectului prin lansarea expozițiilor virtuale România 100 - Eu aleg România, care conțin 100 de momente esențiale din istoria românilor și care vor ajunge și în instituțiile de învățământ mureșene.

“Expoziția virtuală Eu aleg România este expoziție cu termen nelimitat, la care pot accesa elevii, studenții, profesorii și absolut toți cei interesați. În instituțiile de învățământ vom duce afișele proiectului conținând un QR CODE care, accesat cu telefonul mobil sau tableta, vă va transpune într-o plimbare virtuală printre documentarele noastre și vă va da posibilitatea să descărcați gratuit E-book-ul cu toate filmele documentare din proiect”, a afirmat managerul Studioului Teriorial Radio Târgu-Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa.

Au răspuns provocării de a intra în maratonul celor 100 de mesaje, sub sloganul EU ALEG ROMÂNIA!, copii de la Grădinița “Dumbrava Minunată”, alături de elevi de la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, Școala Gimnazială “Europa”, Școala Gimnazială “Dacia”, Școala Gimnazială “Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială “George Coșbuc”, Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială nr. 7.

În fața colegului nostru, Valentin Marica, prezentatorul evenimentului, elevii și-au declarat, cu emoție în glas, sentimentele pentru țara în care s-au născut. Cei mai mulți au evocat istoria și au făcut referire la înaintașii care au făurit România.

De ziua noastră i-am purtat în suflet pe toți, știuți și neștiuți, pe toți cei care au făurit o țară cu sufletele și mințile lor, cu palmele lor, cu trudă și migală, pasiune și dăruire. La mulți ani, România noastră!, a spus Alexandru Dula de la Școala Gimnazială “Dacia”.

Pe alții i-au inspirat tocmai oamenii și faptele din seria de reportaje “România 100 - Eu Aleg România!”. Pe data de 18 martie 1906, Traian Vuia a efectuat primul zbor din istoria lumii, cu un aparat proiectat și construit chiar de el. Acesta este un motiv cu care mă mândresc că sunt româncă și de aceea aleg mereu România, a spus Ioana Medrea, Școala Gimnazială “Europa”.

Mesaje pline de emoție au venit și din partea adolescenților. Aleg România pentru că această țară este rodul luptei a zeci de generații și pentru că ea nu ne aparține doar nouă, ci altor zeci de generații care vor veni. E datoria noastră să păstrăm și să ducem mai departe acest colț de Rai minunat, a rostit Alina Pașca, Colegiul Pedagogic “Mihai Eminescu”.

Și tot elevele de la Colegiul Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș au fost și cele care au pus în scenă un moment artistic tradițional și au lansat, mai apoi, seria de mesaje Eu aleg România pentru că aici s-a născut Mihai Eminescu. Am descoperit în Mihai Eminescu un veritabil pedagog, care, în calitate de revizor școlar, a contribuit la «opera grandioasă și grea a educației». Pentru el, școala este «un loc pentru creșterea inimii și a caracterului», a afirmat Mara Păun.

Maratonul celor 100 de mesaje către România a fost presărat cu momente de muzică folk, oferite Angela Mariașiu și Raluca Apolțan. Și nu doar muzica a fost la putere, ci și poveștile. Nică din “La cireșe” , de Ion Creangă, a fost și el prezent în Sala de Spectacole de la Radio Târgu-Mureș, grație monologului pus în scenă de micuța Rebeca Hîngan-Stan de la Grădinița “Romulus Guga” din Târgu-Mureș.

Cele 100 de mesaje pentru România au fost transmise în direct în format video, pe site-ul Radio Târgu-Mureș, www.radiomures.ro, dar și pe pagina de Facebook Radiomures.

Prin proiectul Eu aleg România, în anul Centenarului Marii Uniri, Radio România Regional a spus cea mai frumoasă poveste a unei țări - Istoria românilor în 100 de momente esențiale. 100 de evenimente ce au determinat afirmarea unei națiuni unite, puternice, demne și independente. 100 de momente definitorii din istoria românilor pentru Centenarul României. 100 de reportaje radio, 100 de materiale video.

Expoziția România 100 realizată în toate orașele în care Radio România Regional are studiouri teritoriale sau locale, la care se adaugă zeci de evenimente artistice și culturale, sunt împliniri cu care ne mândrim.

Lasă un comentariu