“LUMINA PĂCII DE LA BETLEEM”

Distribuie pe:

Inițiat în 1989 de cercetașii din Austria, proiectul “Lumina Păcii de la Betleem” își propune să promoveze Pacea și Dialogul Ecumenic între confesiuni. Conform Organizației Naționale “Cercetașii României”, scopul acestei inițiative este de a duce Lumina Păcii la cât mai mulți oameni, de a le purta acestora mesajul de pace, de a încuraja pe oricine, dar în special pe cercetași, prin această acțiune internațională, să promoveze prin fapte, nu doar prin vorbe, Pacea în lume, prin a începe să fie toleranți în cadrul diferitelor grupuri etnice, culturale, politice ori religioase. În România, Lumina Păcii este adusă încă din 1996, iar din 2007 Lumina este distribuită tuturor cercetașilor din Organizația Națională “Cercetașii României”.

La ceremonia ecumenică desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Linz, în Austria, au participat reprezentanți ai diferitelor confesiuni creștine: catolici, ortodocși, anglicani, protestanți, evangheliși, precum și cercetași din 18 țări europene și din America. Printre aceștia s-a aflat și colaboratorul cotidianului nostru, pr. dr. Emanuel Sorin Bugner, preot ortodox în Linz din anul 2004, până atunci slujind la Poenița, județul Mureș, care ne spunea: ,,Pentru mine a fost un moment emoționant de două ori: o dată e vorba de momentul în sine, faptul că un preot ortodox a binecuvântat simbolul Păcii care se va deplasa spre București, iar a doua oară, pentru întâlnirea emoționantă cu cercetașii României. În aceste momente, înconjurat de ai tăi și înfășurat în tricolor, nu ai cum să nu simți, deși departe de țară, mândria de a fi român”.

În cadrul ceremoniei, ce a avut loc pentru prima dată la Linz în ultimii 30 de ani, din partea tuturor națiunilor prezente s-au citit scurte îndemnuri la pace, dar și urări pentru Sfintele Sărbători ce se apropie. Cei peste 1.200 de participanți în Domul (Mariendom) din Linz au putut asculta și un mesaj în limba română, rostit de preotul ortodox dr. Emanuel Sorin Bugner: “Cât de frumoase sunt pe munți picioarele trimisului care vestește pacea, a solului de veste bună, care dă de știre mântuirea, care zice Sionului: Dumnezeul tău este împărat” (Isaia. 52.7).

S-a oferit ca simbol o flacără aprinsă de la Grota de la Betleem. Împărțirea acesteia semnifică angajamentul cercetașilor de a promova ecumenismul, dialogul între confesiuni și PACEA ca modalitate de a relaționa cu ceilalți, fie că vorbim de relația cu cei din jur, de relații între țări, între confesiuni/biserici. Cercetașii poartă Lumina în biserici, spitale, azile de bătrâni, case de copii, instituții publice, celor implicați în administrație, politică, cultură, chiar și deținuților, celor săraci, bolnavi și singuri din comunitățile lor.

Din România au participat reprezentanți ai Organizației Naționale “Cercetașii României”, Centrul local “Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea - președinte Nicu Almași, precum și Romeo Moșoiu, consilier la Ministerul Educației Naționale, organizatorul acestui eveniment din partea țării noastre.

Lasă un comentariu