ÎNTRE PRIETENE, SARCINA POATE DEVENI... CONTAGIOASĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Sănătate Publică, citați de descopera.ro, au constatat că, dacă anunțul unei sarcini se face într-un grup apropiat de prieteni, în curând și alte femei din acel grup rămân însărcinate, fiind influențate în acest sens prin fenomenul numit sarcină contagioasă.

“Studiul nostru a fost realizat prin analiza datelor referitoare la 1.720 de femei care aveau cel puțin 15 ani, pe o perioadă de 10 ani, urmărind motivele pentru care, printre prietene, sarcina poate deveni contagioasă.

În decurs de un deceniu, am constatat că aproximativ jumătate dintre femei au avut un copil. Cercetarea s-a concentrat, în special, pe evoluția în decursul anilor a relațiilor de prietenie dintre colegele de liceu. Mai târziu, am descoperit că există un element puternic de contagiune pentru sarcina planificată. Acest fenomen are efect pe termen scurt și ia forma unui «U» inversat: șansa de a da naștere unui copil crește după ce o prietenă naște, atinge apogeul aproximativ doi ani mai târziu, apoi scade.

În plus, am constatat că prietenii au o influență semnificativ mai puternică asupra fertilității, comparativ cu influența rudelor, astfel șansa unei femei de a rămâne însărcinată crește cu fiecare prietenă pe care o are și care dă naștere unui copil.

Femeile pot fi mai înclinate să îmbrățișeze maternitatea atunci când văd că o prietenă apropiată se descurcă cu succes din această postură. Ele nu vor să se simtă lăsate în urmă, dacă prietenele lor intră masiv în rândul mămicilor. Din punct de vedere logistic, există unele avantaje financiare dacă două prietene știu că se pot coordona în activitățile ce țin de îngrijirea copiilor.

Prietenele influențează nu doar sarcina, ci și numărul de copii. Există dovezi privind corelația dintre prietenie și rata natalității, iar în funcție de context mecanismele sociale pot acționa pentru sau împotriva unui număr mare de copii.

În societatea de azi, oamenii tind să acționeze în funcție de mediul lor, iar interacțiunile interpersonale influențează deciziile pe care le iau. Cu alte cuvinte, când o femeie vede o prietenă însărcinată, percepe sentimente pozitive. În subconștient, consideră că dacă prietena sa este capabilă să aibă grijă de un copil, atunci are încredere că va avea și ea aceste abilități”, explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu