CURĂȚENIA, ORDINEA ȘI LINIȘTEA PUBLICĂ, DOMENII ÎN CARE SUNTEM ÎNCĂ DEPARTE DE A FI ADEVĂRAȚI EUROPENI! AMENZI DE PÂNĂ LA 6.000 DE LEI PENTRU CEI CARE TULBURĂ LINIȘTEA LOCATARILOR

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat mai multe modificări la Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, în sensul că amenzile pentru cei care își deranjează constant vecinii, în timpul orelor de liniște sau chiar în afara lor, precum și pentru petrecerile private care devin prea gălăgioase, vor fi mult mai aspre.

Muncă în folosul comunității

Potrivit actului normativ, tulburarea liniștii locatarilor în intervalele de liniște stabilite de lege e amendată cu sume între 500 și 1.500 de lei, conform Legii nr. 61/1991, dar dacă polițistul e chemat și constată iar aceleași fapte pe care le-a constatat și sancționat în ultimele 24 de ore, atunci va putea aplica amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei sau să oblige contravenientul să presteze între 70 și 120 de ore de activități în folosul comunității.

Aceste sancțiuni se aplică cu fermitate pentru “tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00, dar nu numai, de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

Dacă în prezent în Legea nr. 61/1991 se prevede o amendă între 200 și 1.000 de lei pentru “tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, repetarea acestei fapte în 24 de ore va putea atrage amenzi între 500 și 1.500 de lei sau obligarea la 50 -100 de ore de muncă în folosul comunității.

Adio, nunți în fața blocului!

Petrecerile private gălăgioase, pentru care acum se pot da amenzi între 500 și 1.500 de lei, vor fi mult mai aspru sancționate.

În primul rând, amenda dată în primă fază va fi cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei, însă dacă polițistul trebuie să vină din nou în termen de 24 de ore pentru a constata aceeași contravenție, contravenientul care a persistat în a-și deranja vecinii va putea fi sancționat cu o amendă între 3.000 și 6.000 de lei sau obligat să presteze muncă în folosul comunității între 100 și 150 de ore.

Aceste sancțiuni se aplică pentru “organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.

* * *

În susținerea creșterii amenzilor pentru tulburarea liniștii locatarilor, parlamentarii au avut în vedere faptul că, în prezent, vecinii gălăgioși ignoră amenzile pe care le primesc tocmai pentru că sunt prea mici și persistă în a-i deranja pe cei din jur.

Totuși, chiar dacă amenzile aplicate au fost majorate substanțial, contravenienții le vor putea achita și în continuare la jumătate, în termen de 15 zile.

Pentru a intra în vigoare, modificările aduse legii ordinii și liniștii publice trebuie să fie promulgate de președintele României și publicate în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu