INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ: DACĂ SE ÎNCHID ȘCOLILE, UNUL DINTRE PĂRINȚI SĂ FIE LIBER!

Îngrijorat de faptul că, în cazul în care școlile se închid din cauza unor calamități naturale sau a altor situații extreme, părinții nu au cu cine să își lase copiii, deputatul ALDE Marian Cucșa a anunțat, luni, 17 decembrie 2018, că va iniția un proiect de lege prin care unul dintre părinți să aibă liber de la muncă.

Acesta susține că inițiativa ar putea fi o soluție pentru părinții care nu au cu cine să își lase copiii, mai ales dacă aceștia au sub 10 ani sau dacă sunt încadrați în categoriile celor cu nevoi speciale, în cazul în care școlile sau grădinițele se închid pe neașteptate, din cauze obiective.

„Ninsoarea care a căzut continuu timp de 48 de ore, cel puțin în Timiș, unde m-am aflat la sfârșitul săptămânii trecute, a cauzat multe neplăceri. Drumurile au fost practic imposibil de curățat în ritmul în care ningea, oamenii au rămas fără curent electric și încălzire, iar autoritățile au decis închiderea școlilor și grădinițelor timp de două zile.

De aici s-a și format o voce comună a părinților care se plângeau, atât pe rețelele de socializare, cât și direct mie, că, pur și simplu, nu au cu cine să își lase copiii acasă. Așa m-am gândit că ar fi absolut normal ca statul să le ofere și acestora zile libere, în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise. Deocamdată, această propunere de proiect de lege este în stadiul de a fi așternută pe hârtie și scrisă așa cum trebuie, ținând cont de toate detaliile.

Pentru început, m-am gândit ca, atunci când se închid școlile și grădinițele, unul dintre părinți să aibă dreptul de a sta acasă cu copilul, dacă acesta este mai mic de 10 ani (însă vârsta minorului va fi stabilită după o analiză în acest sens) sau dacă este încadrat în categoriile celor cu nevoi speciale.

Totodată, în cazul familiilor monoparentale, să aibă liber de la muncă părintele care este și tutorele copilului. Zilele libere să fie plătite normal", a declarat Marian Cucșa, în legătură cu acest proiect.

Pentru a-și atinge scopul, inițiatorul acestei măsuri va demara o consultare publică pe rețelele de socializare, pentru a ține cont de nevoile și de părerile părinților. 

Lasă un comentariu